Polisen kontrollerar fordon på vägen in mot Osaka. Foto: JIJI PRESS/TT

G20-mötet i Osaka – en säkerhetsmässig utmaning

Publicerad

G20 möten som hålls en gång om året mellan ledare från världens 20 rikaste länder brukar vara attraktiva mötesplatser för demonstranter och inte sällan brukar det urarta till tumultartade sammandrabbningar. I japanska Osaka tar man dock inga risker, 32 000 poliser är utplacerade över hela staden, 700 skolor är stänga och Osakaborna är uppmanade att helt enkelt hålla sig från stadens centrum.

Mötets storlek har skapat en säkerhetsmässig huvudvärk för arrangörerna som har slagit en järnring runt staden. På tågstationen som är öppen har man blockerat alla papperskorgar för att förhindra att någon placerar ut bomber. Samma sak gäller för tågstationens förvaringsskåp som är låsta och oanvändbara.

I vattnet i Osakas hamn patrullerar militär och polisen. Och stadens avfallsvatten tunnlar har försätts med stora lock.

Vägarna blockerade

Under torsdagen rullade kortegerna i strid ström från Osakas flygplats till de olika möteslokalerna. Innan G20 startar på fredagen kommer flera bilaterala möten hållas mellan olika världsledare och det är när de färdas på vägarna som säkerhetshotet är som störst. Många av vägarna är försedda med barriärer och utanför möteslokalen på Intex-mässan i Osakas hamn har man placerat ut hinder så att demonstranter inte ska kunna nå världsledarna.

Demonstrationerna hittills lugna

Hittills har polisen skingrat flera mindre demonstrationer som alla har skett under lugna former i centrala Osaka en bra bit från möteslokalen. På plats finns det aktivister från både klimatrörelsen och aktivister som kämpar mot Kinas införande av nya utlänningslagar i Hongkong bland många andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.