G20-länderna uppges vara eniga om 1,5 gradermålet.

G20 överens om 1,5 gradersmålet

Uppdaterad
Publicerad

G20-ländernas ledare ställer sig bakom 1,5-gradersmålet i sitt slutdokument.

Det är en skärpning sedan Parismötet, men löftet kommer med ett par brasklappar.

Klimatfrågan seglade upp som en huvudfråga under toppmötet i Rom, där många deltagare nu reser vidare till FN:s klimatmöte i Glasgow.

Under mötets sista del lyckades länderna enas om att den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader, jämfört med förindustriella nivåer. Men man tillägger också att målet bara ska vara ”inom räckhåll” och att det kommer krävas ”effektivt handlande och engagemang från alla länder”.

Trots de mildrande skrivningarna är ändå överenskommelsen ett snäpp vassare än det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015, där det slogs fast att uppvärmningen ska begränsas till 2 grader.

Nollnivå

Kompromissen kring när världen ska ha nått noll i nettoutsläpp av växthusgaser blev ändå luddig. Experter hade hoppats på ett bestämt datum, men kompromissen landade i en skrivning om en nollnivå till ”mitten eller omkring mitten av århundradet”. Det är i ungefär linje med vad som sades efter klimatmötet i Paris, vilket många länder fortfarande inte anslutit sig till.

I kommunikén lovar också länderna att sluta finansiera byggen utomlands av kolkraftverk utan tekniker som reducerar koldioxidutsläppen, så kallade ”smutsiga kolkraftverk”. Däremot sägs ingenting om att fasa ut kolet i de egna länderna.

Kolkraft är bland annat den huvudsakliga energikällan i Kina, världens näst största ekonomi. Och Kina har tillsammans med Indien än så länge stoppat långtgående G20-utfästelser för att begränsa nya inhemska investeringar i kolkraft.

Slutuppgörelsen kom sedan Storbritanniens prins Charles varnat ledarna för att detta är sista chansen att agera för klimatet.

– Det är omöjligt att inte höra de ungas desperata röster. De vill se er leda för planeten, ni håller deras framtid i era händer, sade prinsen, som är känd för sitt engagemang i miljöfrågor.

Många motsättningar

Ledarna från världens största ekonomier står tillsammans för över tre fjärdedelar av världens utsläpp av växthusgaser.

Men det har varit svårt att hitta uppgörelser om hur de ska begränsa framtida utsläpp och om hur fattiga länder ska få hjälp att hantera effekter av stigande temperaturer – som översvämningar och torka. Under ytan har det bubblat av motsättningar och konflikter.

Kinas president Xi Jinping har liksom Rysslands president Vladimir Putin valt att inte komma till Rom. De medverkar inte heller på klimatkonferensen i Glasgow, som inleds på söndagen.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet