G8-länder skriver av miljardskulder

Uppdaterad
Publicerad

Finansministrarna inom G8-gruppen, med världens ledande industrinationer, enades vid ett möte i London i dag om att stryka skulder på 300 miljarder kr till världens fattigaste länder.

Till att börja med berörs 18 länder och senare kan ytterligare några tio- tal, de flesta i Afrika, kvalificera sig, skriver flera nyhetsbyråer.

Storbritanniens finansminister Gordon Brown, som är värd för mötet, sade att strykningen är omedelbar och hundra- procentig men bara gäller skulderna till Världsbanken och Internationella Valutafonden.

-Jag kan bekräfta att G8:s finansministrar har enats om ett hundraprocentigt avskaffande av skulderna för de hårt skuldbelastade fattiga länderna, säger Brown.

Städa undan gamla jättelån

Målet för den brittiskledda kampanjen är att städa undan gamla jättelån, som ofta godkänts av diktatorer och inte kommit folken till del, så att resurser i stället kan läggas på att rädda miljoner liv undan sjukdomar som malaria och aids.

Den växande skuldlättnadsrörelsen välkomnade överenskommelsen, men kräver mer.

-Skuldavtalet är mycket goda nyheter för folk i de 18 länder som omedelbart omfattas. Men det hjälper inte nu miljontals människor i minst 40 andra länder som också behöver 100-procentig skuldavskrivning, sade Romilly Greenhill på påtryckargruppen Action Aid.

G8-gruppen består av Storbritannien, Japan, Kanada, USA, Frankrike, Italien, Tyskland och Ryssland.

Länder som får skulder strukna

• 62 länder beräknas behöva 100-procentig skuldavskrivning för att klara FN:s millenniemål, alltså bland annat att halvera fattigdom och ohälsa till år 2015.

• Helgens G8-uppgörelse gäller i nuläget 18 av dessa: Benin, Bolivia, Burkina Faso, Etiopien, Ghana, Guyana, Honduras, Madagaskar, Mali, Mauretanien, Mocambique, Nicaragua, Niger, Rwanda, Senegal, Tanzania, Uganda och Zambia.

• Inom ett och ett halvt år kan ytterligare nio länder kvalificera sig: Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Kongo-Kinshasa, Malawi, São Tomé och Principe, Sierra Leone och Tchad.

• Enligt Storbritannien kan senare elva länder till komma i fråga: Burma, Burundi, Centralafrikanska republiken, Elfenbenskusten, Komorerna, Kongo-Brazzaville, Laos, Liberia, Somalia, Sudan och Togo.

Källa: TT, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.