Gabrielle Giffords kämpar för sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Medan kongressledamoten Gabrielle Giffords kämpade för sitt liv sökte polisen svar på frågan varför Jared Lee Loughner öppnade eld mot hennes politiska möte i Tucson. Han hann döda sex människor och såra 14.

Den 40-åriga Giffords tillstånd var på söndagen fortfarande kritiskt, men läkarna var försiktigt optimistiska om hennes chanser.

Att kulan passerade rakt igenom hennes huvud, i stället för att brisera där inne, talade för hennes överlevnad.

På söndagskvällen svensk tid uppgavs också att det gick att kommunicera med Giffords, men hur den kommunikationen gick till framgick inte. Men samtidigt tonades optimismen ned något.

-Skadan är förödande, sade familjevännen och kirurgen Richard Carmona.

På söndagen uppgav dock kirurger på University Medical Center att Giffords kunnat kommunicera med hjälp av tecken.

Öppnade eld

Den 22-årige Loughner, tog med sig en halvautomatisk pistol till lördagens möte i Tucson i Arizona, där demokraten Giffords bjudit in sin valkrets till ett möte utanför en stormarknad.

Ett 20-tal personer stod på parkeringsplatsen när Loughner rusade fram till Giffords och hennes stabschef Ron Barber och sköt dem båda på en meters håll. Därefter lät han kulorna regna över folksamlingen.

De sex som hittills bekräftats döda är domaren John Roll, en nioårig flicka, en 30-årig medarbetare till Giffords samt tre pensionärer.

Tidigare skyldig till dödshot

Motivet till dådet var oklart. Loughner, en misslyckad armérekryt, kopplas till flera osammanhängande, hatiska inlägg på internet där han bland annat fördömer regeringens ”hjärntvätt”. Han har tidigare gjort sig skyldig till dödshot, men inte mot Giffords.

Ett ögonvittne berättar för CNN att han hade ammunition och vapen för att döda fler människor och agerade ”känslokallt”:

-Han var beredd på krig, han lekte inte, sade Joe Zamudio, en av de två som brottade ned Loughner på marken.

Polisen letade också efter en man i 50-årsåldern som setts släppa av Loughner från en bil. Han visade sig vara en taxichaufför och avfördes senare från utredningen.

Bitter valrörelse

Skottdådet chockade politikerna i Washington, och kongressen skjuter upp nästa veckas omröstning om att upphäva president Obamas sjukvårdsreform.

Den överhettade valrörelsen inför novembervalet kan ha bidragit till våldsdådet, enligt kommentatorer.

Sarah Palin, Tea Partyrörelsens frontfigur, har haft en USA-karta på sin Facebook-sida där Giffords och andra demokrater märkts ut med hårkorset på ett kikarsikte. Palins anhängare har uppmanats att ”ladda om och sikta” på dem. Palin har nu tagit bort grafiken och beklagat händelsen.

”Skandalös” ilska

-Den ilska, det hat, den trångsynthet som finns i det här landet håller på att bli skandalös. Och tyvärr tror jag att Arizona har blivit någon sorts centrum. Vi har blivit fördomarnas och trångsynthetens Mecka, sade sheriff Clarence Dupnik på en presskonferens.

-Det må vara yttrandefrihet, men det har sina konsekvenser, sade han, och klargjorde att han själv var bland de många som har utsatts för hot.

TT

Fakta: Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords, 40 år, sitter sin tredje period i kongressens representanthus för Demokratiska partiet och delstaten Arizona. Hon omvaldes senast den 2 november 2010.

Hon har engagerat sig i invandrarfrågor, försvarsfrågor, stamcellsforskning och alternativ energi, och har suttit i kommittéer som behandlar militära frågor och vetenskap och teknik. Hon är gift med Nasa-astronauten Mark Kelly.

Giffords presenteras på sin hemsida som en vapenanhängare som själv länge haft skjutvapen. Hon beskrivs samtidigt som en måttfull politiker i partiets mittfåra och är medlem i den så kallade Blue Dog Coalition inom Demokraterna, som stöder skattemässigt konservativa, företagsinriktade åtgärder.

Giffords har propagerat för att fler soldater ska skydda USA:s gräns mot Mexiko. Hon har också arbetat för att illegala invandrares eventuella kriminella bakgrund kontrolleras, att de betalar kvarskatt och lär sig engelska.

Giffords betraktas som en stigande stjärna i partiet och hade hoppats på att eventuellt vinna en plats i senaten, berättar lokale ordföranden för Demokraterna, Jeff Rogers, för brittiska BBC. Hon utsågs av webbplatsen Real Clear Politics till nummer sju på en tio-i-topp-lista över politiker på väg upp i kongressen.

Åren 2000-2005 skötte Giffords sin familjs däck- och fordonsfirma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.