default_caption

Gallerian i Nairobi kollapsade

Uppdaterad
Publicerad
Köpcentret Westgate som var platsen för helgens gisslandrama kollapsade i går.

I Nairobi Kenya störtade i går de tre våningarna i gallerian in helt. I raset drogs ett antal bilar med, som stod parkerade i och utanför gallerian. Anledningen till kollapsen var att militären avfyrat granater som träffade stödpelare inne i byggnaden. Uppgifterna kommer från en kenyansk regeringstjänsteman.

Minst 67 döda

Den senaste dödssiffran ligger på 61 civila samt sju poliser. Men över 60 människor rapporterades saknade på onsdagens morgon.

Medan Kenya på onsdagen inledde tre dagars landssorg för offren i terrorattacken i köpcentret Westgate fortsatte ett farligt och besvärligt röjningsarbete.

Hjälparbetare som deltar i röjningarna och omhändertagandet av döda kunde rapportera om liklukt, sönderrasade tak och rädslan för att terroristerna hunnit placera ut ännu odetonerade sprängladdningar. Till sin hjälp har röjningsmanskapet specialtränade hundar.

En hämndattack

Ledaren för den militanta islamistgruppen al-Shabaab har bekräftat att det var medlemmar ur hans grupp som låg bakom attacken,

I en ljudfil som lagts ut på internet sade Ahmed Abdi Godane att attacken på köpcentret var en hämnd för att Kenya gick in i södra Somalia hösten 2011 för att krossa rebellerna.

– Ta bort era trupper eller gör er redo för ett långvarigt krig, blod, förstörelse och evakuering, sade Godane.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Nairobi

Mer i ämnet