Här har flera personer arresterats. Foto: STRINGER

Gäng attackerade sjukhus i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

Polis i Ecuador uppger att 68 personer som försökt storma och ta över ett sjukhus har gripits, mitt i ett pågående ”krig” mot landets knarkkarteller.

”Vi neutraliserade påstådda terrorister som försökte ta över faciliteterna på ett sjukhus i Yaguachi, Guayas”, meddelar polisen på X.

De gripna tros ha försökt frita en person som vårdades på sjukhuset, enligt polisen. Skjutvapen och narkotika beslagtogs i insatsen.

Polisen slog också till mot en gängstyrd vårdinrättning, som även inhyste en kommandocentral och en bordell, där flera misstänkta gängmedlemmar gömde sig.

Ecuador har hamnat i en svår och våldsam kris orsakad av knarkkartellers ökande verksamhet och våldsamma metoder.

En våldsvåg sveper genom landet sedan dess mest ökände kartellboss, Adolfo ”Fito” Macías, rymde från ett säkerhetsfängelse i början av året, vilket ledde till att president Daniel Noboa gav militären i uppdrag att slå ut de kriminella gängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.