Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från den kollapsade gångbron i finska Esbo. Över 20 barn ska ha skadats i olyckan, ingen med livshotande skador enligt finsk media. Foto: SVT

Gångbro rasade i Finland – flera barn skadade

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen skadades 23 barn och en vuxen sedan en tillfällig gångbro rasat på torsdagsmorgonen, skriver svenska Yle. De skadade fördes till sjukhus i finska Esbo. Ingen av dem ska ha livshotande skador.

Den bro som rasade på torsdagsmorgonen var gjord av plywood och kollapsade intill en abyggarbetsplats. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, uppgav under en presskonferens tidigt på eftermiddagen att sammanlagt 45 personer befann sig på bron när golvet gav vika, varav flera klarade sig undan fallet.

De 24 personer som drabbades föll fem meter när bron, och deras skadelägen varierade, men de flesta ska ha fått frakturer. Några är allvarligt skadade men befinner sig inte i ett livshotande tillstånd, uppgav en ansvarig överläkare till svenska Yle.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning av platsen.

Skulle besöka museum

Satu Järvenkallas, föreståndare för utbildning och fortbildning i Helsingfors stad, säger till tidningen Helsingin Sanomat att eleverna var åttondeklassare på väg till konstmuseet Emma i Hagalund. Den vuxna personen som skadades ska enligt HUS tillhöra skolans personal.

Avspärrningsband och nätgaller har satts upp vid den kollapsade bron. Foto: Jussi Nukari, AFP/TT

Gångbron har byggts av det internationella maskinuthyrningsföretaget Renta, bekräftar företagets landschef i Finland Jarno Tuuri. Enligt honom har bron beställts av Esbo stad, skriver HS.

Tuuri säger att alla broar som Renta har tillverkat på byggplatsen i Hagalund kommer att kontrolleras och vid behov förstärkas ytterligare.

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen skriver på Twitter att han har lämnat in en begäran till stadsmiljöavdelningen om att kontrollera säkerheten hos alla tillfälliga konstruktioner i Helsingfors.

Reaktioner från statsledningen

Esbos borgmästare Jukka Mäkelä ber om ursäkt åt stadens vägnar till alla skadade och deras anhöriga efter olyckan.

”Det här borde helt enkelt inte ha hänt. Det här granskas nu noggrant, för det är nödvändigt att ta reda på hur situationen kunde uppstå”, skriver han på Twitter.

Avgående statminister Sanna Marin riktar sina tankar till alla drabbade via Twitter och landets president Sauli Niinistö gör likaså:

”Chockande nyheter om olyckan i Tapiola (Hagalund). Det är nu viktigt att ge stöd och hjälp”, skriver han.

Vet du mer om händelsen? Har du bilder? Hör av dig med ditt tips till svtnyheter@svt.se. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.