Bild från Kreml väcker internationell uppmärksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Ett färskt fotografi på Vladimir Putin har fått flera internationella medier att spekulera i om det går att hacka den ryska presidentens dator. En datorskärm i bilden avslöjar att Kreml ser ut att använda ett operativsystem som har kända säkerhetsbrister.

Bilden är tagen den 13 december och finns på statens egen hemsida kremlin.ru. Enligt bland andra The Guardian så visar bilden en datorskärm där det är tydligt att Windows XP används – ett system som är nästan 20 år gammalt, som inte går att uppdatera och som Microsoft själva menar har säkerhetsbrister.

Men Joakim von Braun, it-säkerhetsexpert som just nu skriver en bok om rysk desinformation, tror inte att den ryska regeringen skulle använda så osäkra it-system. Istället tror han att det handlar om desinformation.

– Ryssarna håller på att bygga ryska datorer, med ryska operativsystem, ryska webbläsare och så vidare. Och de håller på att kasta ut allt utländskt ur den ryska administrationen och jag tror inte att de vill visa hur långt de har kommit, säger Joakim von Braun.

”Iordningsställd spegelbild”

Den ryska propagandamaskinen gör inga misstag, menar von Braun. Allt är noga genomtänkt.

– En stor del av det vi ser i Ryssland är en i ordningsställd spegelbild av vad de vill att vi ska se. Ryssland är världsmästare på desinformation. De satsar mångmiljardbelopp varje år på att försöka lura oss både om vår egen politik och vad de anser om oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer