Garzon leder Assanges juristteam

Uppdaterad
Publicerad

Den välkände spanske domaren Baltasar Garzon ska leda Wikileaks och dess grundare Julian Assanges juristteam.

Det uppgav Wikileaks på tisdagen. Den välkände spanske domaren Baltasar Garzon ska leda Wikileaks och dess grundare Julian Assanges juristteam, uppgav Wikileaks på tisdagen.

Enligt ett gemensamt uttalande från Garzon och Assange är målsättningen ”att försvara såväl Wikileaks som Assange mot det pågående missbruket av rättsystemen och avslöja de godtyckliga, rättsvidriga åtgärder som de utsatts för av det internationella finansiella systemet”.

Julian Assange är sedan den 19 juni barrikaderad på Ecuadors ambassad i London.

Beordrade gripandet av Pinochet

Att Wikileaks-grundaren nu har anlitat stjärnjuristen Baltasar Garzon har också bekräftats från andra håll: Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino och Wikileaks isländska talesperson Kristinn Hrafnsson.

Garzon, som har meriter som undersökningsdomare i svåra mål, tog på sig uppdraget efter ett möte med Assange på ambassaden, skriver spanska El Pais.

Garzon är mest känd för att ha beordrat gripandet av Chiles forne diktator Augusto Pinochet.

Han har emellertid också stängs av från sitt domstolsarbete i Spanien. Man har där hävdat att han överträdde sina befogenheter då han försökte utreda brott som begicks under Franco-diktaturen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.