Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gas i Svarta havet

Gas i Svarta havet kan bli nästa stora energikälla

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av kriget i Ukraina pågår ett intensivt arbete på många håll för att ersätta den ryska gasen. Svarta havet kan bli nästa stora energikälla. Flera länder satsar nu på gasen i Svarta havet – bland annat Rumänien.

SVT:s Europakorrespondent David Boati har besökt ett rumänskt gas- och oljeföretag. Han berättar att det är oklart hur mycket gas som finns i Svarta havet, men hittills har Rumänien upptäckt mer än uppemot 200 miljarder kubikmeter naturgas, mer än hela den ryska exporten till EU 2021.

Rumänien planerar just nu för ett nytt stort gasprojekt, och regeringen räknar med att gasen i Svarta havet kommer att göra landet helt självförsörjande.

Mark Beacom, VD på Black sea oil and gas, säger att gasen i Svarta havet fortfarande är väldigt outforskad.

– Potentialen för Rumänien är enorm.

Kritik har framförts mot att satsa på fossil naturgas som bidrar till den globala uppvärmingen. Energibolags-vd:n menar dock att gasen bara är en brygga tills förnybara altenativ finns på plats. Och att den infrastruktur som nu byggs kommer att kunna användas även för att hämta hem energi från exempelvis havsbaserad vindkraft.

Och Bogdan Vacarelu, projektledare Black sea oil and gas, tror även att Rumänien kan hjälpa resten av Europa att vara mindre beroende av rysk gas.

– Om människor vill investera i att upptäcka mer gas så är jag säker på att det finns tillräckligt mycket gas i rumänskt vatten för att hjälpa och stötta.

Se mer om gasen i Rumänien i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.