Foto: TT

Gasmask och gummistövlar på catwalken

Uppdaterad
Publicerad

En catwalk mitt i ett förorenat flodområde och modeller i gasmask. I området kring Indonesiens textilindustri anordnade Greenpeace en annorlunda modevisning häromdagen. Modeföretagen måste ta ett större miljöansvar, menar miljöorganisationen.

De flesta är nog vana vid glittriga modevisningar i Paris eller Milano. Men i området kring staden Rancaekek på den indonesiska ön Java, har en något ovanlig modevisning genomförts. Modellerna visade lokalt tillverkade designklänningar klädda i gummistövlar och gasmask. Själva modevisningen ses som en kraftfull protest mot textilföretagens omfattande utsläpp av gifter i vattnet.

– Greenpeace uppmanar industrin att upphöra med miljöförstöringen genom giftiga kemikalier, sade Ahmad Ashov Birry, som organiserade protesten.

Extremt förorenad plats

Området kring Rancaekek är en av världens mest förorenade platser. Och boven är textil- och modeindustrin. Flera globala företag har tillverkning i området, som är hjärtat i landets textilindustri.

– Vi vill att regeringen vidtar åtgärder mot de som släpper ut gifter och skärper regleringen av farliga kemikalier för att vi ska få en giftfri framtid, Ahmad Ashov Birry.

Mängder av giftiga ämnen

När flera miljöorganisationer mätte nivån av gifter i områdets vatten fann man en mängd farliga ämnen, däribland aluminium och magnesium. Samma gifter hittades också i en av de floder som förser huvudstaden Jakarta med dricksvatten. Runt Rancaekek räknar man med att över 1.200 hektar risfält har förorenats. Risfält där människor arbetar och barn leker.

Omkring hundra miljoner indonesier har i dagsläget inte tillgång till vatten som är garanterat giftfritt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer