Det legendariska tåget var fullpackat med svindlande rikedomar Foto: TT

Tåg fullt med nazi-guld kan ha hittats av skattletare

Uppdaterad
Publicerad

I årtionden har det i Polen viskats om ett mystiskt nazisttåg, till brädden fyllt av guld och juveler, som försvann vid andra världskrigets slut. Nu påstår två skattletare att de funnit tåget och kräver tio procent av rikedomarna för att de ska avslöja var tåget stått gömt i 70 år.

Historiker har inte kunnat verifiera om det sägenomspunna tåget verkligen har existerat, men lokalpolitiker är måna om att inte gå miste om möjligheten att återfå skatter som de sökt efter i sju decennier.

– Vi tror att tåget verkligen har återfunnits. Vi tar det här på fullaste allvar, säger Marika Tokarska, ämbetsman i distriktet Walbrzych i sydvästra Polen, till AP.

Guld, ädelstenar och vapen

Hon säger att de fått brev från advokater som representerar de två skattletarna, där tåget beskrivs som 150 meter långt, fullt med guld, ädelstenar och vapen. Myndigheter säger sig vara villiga att betala om skatten verkligen existerar.

Men lokalhistorikern Joanna Lamparska, som tidigare skrivit en bok om tåget, tror att det hela är en bluff.

– Vi har hört massor av liknande historier de senaste åren, men ingenting har någonsin hittats, säger hon.

Nazisttunnlar i jordens inre

Enligt legenden lämnade tåget den tyska staden Breslau i april 1945 (i dag den polska staden Wroclaw), på väg mot Waldenburg (i dag Walbrzych), och försvann oförklarligt under resans gång. På Hitlers order hade ett hemligt tunnelsystem börjat byggas i området, och gruvarbetare ska enligt uppgift ha sett tåget transporteras ned i mörkret.

Guvernören i området har redan börjat förberedelserna kring vad som ska ske om skatten återfinns. Ännu är dock inget känt om de två männen.

– Kanske är de släkt med de som var involverade med att gömma tåget då det begav sig, spekulerar lokalbon Krzysztof Szpalkowski, till den lokala TV-stationen TVN24.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.