Gatuhundar i Sotji. Foto: TT

Gathundar dödas inför OS i Sotji

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska staden Sotji har anlitat ett företag som specialiserats på att söka upp och döda gatuhundar. Detta för att hundarna inte ska störa OS, enligt företaget ifråga.

Enligt uppgifter som publiceras av amerikanska ABC News säger en talesperson för företaget så här:

– Låt oss kalla saker och ting för deras riktiga namn. De här hundarna är biologiskt skräp.

De hemlösa hundarna är ett vanligt inslag i staden. Många twittrare postar bilder på hundarna, som till synes är fredliga. Enligt flera twittrare, som exempelvis den här, är hundarna vänliga och lugna – och ibland får de mat även av stadens poliser.

Hunddödarföretagets ägare, Aleksej Sorokin, fortsätter med följande förklaring till varför man utrotar hundarna:

”Tänk dig, under de olympiska spelen, att en backhoppare landar i 130 kilometer i timmen och en hund springer in i honom just när han landar. Det skulle vara dödligt för både hopparen och hunden”, enligt ABC News.

Det finns inga säkra uppgifter kring hur många hundar som hittills dödats. Metoderna man använder är både gift som placeras ut, men också hundfällor där de sedan kan samlas in.

I Moskva har djurrättsorganisationer vädjat till Sotji om att sluta med förfarandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.