Alice Weidel och Alexander Gauland. Foto: TT

Gauland och Weidel ska leda AFD i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska Alternativ för Tysklands kongress i Köln har enats om sina toppkandidater inför det tyska parlamentsvalet i höst. Alexander Gauland och Alice Weidel blir duon som ska ta partiet in i förbundsdagen.

– Där fick de se, medierna, gammelpartierna och Antifa. AFD är här och vi är starkare än någonsin!

Talet av Alice Weidel, partistyrelseledamot och nyblivet affischnamn för Alternativ för Tyskland (AFD), möttes av jubel bland de församlade delegaterna. Tillsammans med AFD:s medgrundare och vice ordförande Alexander Gauland har hon med 68 procent av rösterna utsetts till det lag som ska leda det högerpopulistiska partiet i valrörelsen inför höstens parlamentsval.

Dramatik på kongressen

Polisnärvaron i Köln har varit massiv under helgens kongress, men den största dramatiken har utspelat sig inne på konferenshotellet, där ordföranden Frauke Petry bara timmar in i mötet led ett förödmjukande nederlag, då hennes förslag om en mer pragmatisk strategi röstades ned.

Partiet är djupt splittrat i frågan om hur man ska nå politisk framgång, en diskussion som ironiskt nog har lett till att man tappat mer än var tredje väljare i de flesta opinionsmätningar.

Försonliga tongångar

Petry meddelade tidigare i veckan överraskande att hon inte står till förfogande som toppnamn inför valet. När resultatet av söndagens omröstning stod klart var tongångarna från hennes vedersakare Gauland mer försonliga än på länge.

– Kära Frauke Petry, vi behöver er i partiet, sade han från scenen, en kommentar som vann rungande bifall. Därefter kysste han hennes hand.

AFD, som de senaste månaderna har förlorat den styrfart man hade i fjol, antog också en valplattform.

Några av förslagen i det program som firma Gauland/Weidel ska gå till val på är utträde ur eurosamarbetet, en årlig utvisningskvot för flyktingar, nej till anhöriginvandring och en ”aktiv befolkningspolitik” för att höja födelsetalen bland tyskar, enligt Der Spiegel.

LÄS MER: Invandringsfientliga AFD djupt splittrat

Fakta: Alternativ för Tyskland

Alternativ för Tyskland (AFD), eller Alternative für Deutschland som det heter på tyska, grundades 2013.

Partiet fick ett snabbt uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen. Från 2015 blev den politiska inriktningen blivit alltmer nationalkonservativ och retoriken islamfientlig och kraftigt invandringskritisk.

Under 2016 hade AFD stora framgångar i delstatsvalen i bland annat Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg och Mecklenburg-Vorpommern. De senaste månaderna har man tappat kraftigt i opinionsstöd, vilket många bedömare delvis förklarar med de många personkonflikterna i partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.