Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag lämnade min far, min mor, mina bröder”. Hör svenske Shareef Abu Watfa berätta om evakueringen från Gaza till Egypten. Foto: SVT/Reuters

Så tog sig Shareef och hans familj ut från Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen tog sig svenske Shareef Abu Watfa, hans två döttrar och hans hustru ut ur Gaza via gränsövergången Rafah. Han är kritisk till hur utrikesdepartementet behandlat svenska medborgare som evakuerats.

De kom fram till Kairo sent på natten. Utan packning och enbart iklädda sommarkläder. Den svenske medborgaren Shareef Abu Watfa och hans familj stod på utrikesdepartementets lista och fick tillstånd att ta sig ut ur Gaza.

– Det var väldigt tufft känslomässigt. Jag lämnade min far, min mor, mina bröder, säger han och tar en lång paus.

Krig mellan Israel och Hamas

Flera timmars väntan

Shareef och hans familj körde till egyptiska gränsen under tisdagen. Efter flera timmars väntan fick de hjälp av tjänstemän från svenska ambassaden i Kairo att ta sig med buss de drygt 30 milen till den egyptiska huvudstaden.

Han flyttade till Gaza 2019, där han jobbat som advokat. Han är tacksam för hjälpen de fick, samtidigt upplevde han hur svenska tjänstemän agerade annorlunda jämfört med andra länders tjänstemän. 

Han beskriver hur han och hans familj fick betala för visum och provisoriska pass eftersom de förlorat allt i bombningarna. Enligt Shareef fick familjemedlemmar som inte var svenska medborgare inte komma ut ur Gaza.

– Det är miserabelt och väldigt, väldigt dåligt. Deras arrangemang i förhållande till den här situationen var inte bra, säger han.

Han beskriver hur han såg och hörde hur tjänstemän från de amerikanska, spanska och belgiska ambassaderna var mer generösa mot sina medborgare vid gränsen.  

– USA arrangerade inte bara för sina medborgare utan även för deras familjer och de betalade för allt, säger Shareef.

Nu hoppas han att de ska få tag på flygbiljetter så att de kan komma hem till Sverige så fort som möjligt.

UD: Komplexa omständigheter

SVT har sökt utrikesdepartementet för en intervju. De avböjer men skriver i en kommentar att UD följer de krav som egyptiska myndigheter ställer. De skriver också att arbetet med att ta emot svenskar vid gränsen och stötta dem pågår med extra personal från bland annat Migrationsverket och MSB. ”Arbetet väntas pågå under flera dagar och genomförs under ansträngda och komplexa omständigheter”.

Har du information om hur evakueringen av svenska medborgare gått till? Hör av dig på svtnyheter@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet