Demonstranter håller upp den katalanska flaggan. Foto: TT

Generalstrejk i Katalonien – 700.000 demonstrerade

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen samlades cirka 700.000 människor på gatorna i Katalonien i protest mot polisens agerande under folkomröstningen, vilket har kritiserats för att vara onödigt våldsamt. Det är oklart exakt hur många som deltog i generalstrejken, men tunnelbanastationer i Barcelona stängdes ner, och flera vägar i regionen blockerades.

Tisdagens strejk utlystes av ett antal fackförbund men backades sedan i måndags även av sammanslutningen Table of democracy – en paraplyorganisation som samlar ett femtiotal civila organisationer i Katalonien.

Flera av Kataloniens största motorvägar blockerades och stora delar av kollektivtrafiken stod still under dagen. Till exempel stängdes flera tunnelbanastationer i Barcelona ner.

Under dagen demonstrerade 700.000 människor på gatorna i Katalonien, enligt TT.

– Folk är arga, väldigt arga, säger Josep Llavina, en 53-årig egenföretagare som rest till Barcelona från en närliggande stad för att delta i protesten, till nyhetsbyrån AP.

– De tog med sig våldet hit. De har slagit människor som stod med uppsträckta händer. Hur skulle vi inte kunna vara ursinniga? säger han och syftar på den polis som regeringen i Madrid kallade in från andra delar av landet för att försöka stoppa folkomröstningen.

Många arbetsplatser stängda

– Många offentliga arbetsplatser är stängda, många skolor är stängda och stora delar av kollektivtrafiken kommer stå still under dagen, sa SVT Nyheters reporter Christofer Wendick som befann sig på plats i Barcelona under tisdagsförmiddagen.

Dessutom har flera affärer, restauranger och hotell valt att inte hålla öppet under tisdagen.

FC Barcelona, stadens fotbollsklubb, deltog även i strejken och stängde helt ner för dagen – inga av deras lag tränade.

Manifestationer hölls även på flera andra håll runt om i Katalonien och kilometerlånga bilköer uppstod efter att omkring 50 vägar blockerats, rapporterar El País.

Protesterar mot polisvåld

Det uttalade syftet med dagens demonstrationer var att protestera mot polisens ingripande under den illegala folkomröstningen, som enligt demonstranterna innehöll både hårt och onödigt våld.

I flera områden i Katalonien har poliser ur den nationella kåren och civilgardet tvingats lämna, eller är på väg att lämna, de hotell där de varit inkvarterade, efter att ilskna folksamlingar samlats utanför, skriver El País.

Under tisdagsförmiddagen kommenterade Spaniens vicepresident, Soraya Saenz de Santamaria, händelserna och sa bland annat att ”trakasserierna” mot polisen liknar ”maffiametoder” och att man inte kommer att acceptera sådant beteende.

Protester mot Madrid

Protesterna riktar sig även mot regeringen i Madrid. Under förmiddagen samlades ett tusental demonstranter utanför det regionala huvudkontoret till Spaniens styrande parti, Partido Popular.

Dessutom har Kataloniens brandkår, som tagit ställning för självständighetsrörelsen, meddelat att man kommer delta i en manifestation utanför det spanska inrikesministeriets regionala kontor i Barcelona under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet