Till vänster studenter som barrikaderat sig vid ett av landets ockuperade universitet. Till höger köande nicaraguaner som väntar på att få pass utfärdade för att få möjligheten att kunna lämna landet. Foto: TT

Generalstrejk utlyst i Nicaragua

Uppdaterad
Publicerad

Avgångskraven på Nicaraguas president Daniel Ortega ljuder allt högre. Under torsdagen har en 24 timmar lång generalstrejk utlysts i protest mot den sittande presidenten och mot de våldsamheter som skakat landet de senaste månaderna.

Anti-regeringsprotesterna i Nicaragua har pågått sedan mitten av april. 

Demonstrationer som ursprungligen riktade sig mot en planerad pensionsreform har eskalerat och utvecklats till en mer omfattande kritik mot den sittande presidenten Daniel Ortega, hans hustru och tillika vicepresidenten Rosario Murillo samt deras regering.

”Missnöje sedan länge”

– Det har sedan länge funnits ett missnöje mot det sätt Ortegafamiljen styr landet genom korruption och övergrepp på mänskliga rättigheter. Den här pensionsreformen var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Eva Zetterberg, tidigare riksdagsledamot (V) och tidigare ambassadör i Nicaragua.

Den forne gerillaledaren Ortega, som styrt landet sedan 2007, anklagas dessutom för att föra en repressiv politik gentemot meningsmotståndare, för tidigare valfusk och för att försöka etablera en familjedynasti vid makten.

147 personer döda

Minst 147 personer har hittills dött i sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser. De flesta av dem studenter enligt lokala människorättsgrupper, rapporterar AP.

– Det är en oerhört blandad opposition som protesterar. Det är både studenter, företagare och sociala rörelser. Vissa kräver att Ortega ska avgå direkt medan andra kräver att man ska tidigarelägga det kommande valet, säger Eva Zetterberg.

Under torsdagen träder en 24 timmar lång generalstrejk in, organiserad av en bred sammanslutning av grupper ur det civila samhället. Strejken stöds bland annat av stora grupper av kommersiella företrädare, studenter och lantbrukare samt landets inflytelserika katolska kyrka. 

I ett uttalande beskrev kyrkan strejken som ”ett uttryck för nationell enighet och fredliga protester mot ljuset av den allvarliga politiska kris vi nu genomlever”.

Kyrkan spelar nyckelroll

Just katolska kyrkan spelar en nyckelroll i dialogen mellan regeringen och de oppsitionella. Landets inflytelserika biskopar fungerade exempelvis som medlare i tidigare förhandlingar som brakade samman i maj.

Nu har man aviserat att ytterligare en förhandlingsrunda med regeringen startar på fredag.

– Jag tror att det krävs att regeringen för en gångs skull lyssnar på kritiken. Om de inte tar till sig möjligheten och lyssnar finns risk att våldet eskalerar och frustrerade ungdomar tar till vapen. De måste lyssna och förstå att det inte går att fortsätta som tidigare, säger Eva Zetterberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.