Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ian Bremmer pekar på hur USA bildade en koalition med andra länder efter terrorattentaten den 11 september. Den möjligheten kan ha gått Israel förbi, menar han. Foto: SVT

Geopolitiske experten: Israel förlorar informationskriget

Uppdaterad
Publicerad

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober var stödet för Israel enormt från andra länder, främst USA och länder i Europa. Men efter landets massiva bombardemang av Gazaremsan har man förlorat möjligheten att bilda koalition med andra länder, enligt Ian Bremmer, geopolitisk expert.

– Israels geopolitiska status har försvagats avsevärt, säger Bremmer.

Han tar upp exemplet att Frankrikes president Macron efter den 7 oktober åkte till Israel och erbjöd sig att bekämpa Hamas tillsammans med Israel.

Hade man väntat in bredare strider med Hamas kunde man fått stöd från flera länder. Men efter de höga dödstalen i Gaza är det inte längre möjligt, menar Ian Bremmer.

– Jag anser att det var misstaget de begick, säger han i Aktuellt.

Ian Bremmer tror inte på någon paus i striderna lär ske under de kommande veckorna. Han är övertygad om att israel vill förstöra Hamas till den grad att de inte kan operera i Gaza och där är man inte ännu. Men även om stödet för kriget mot Hamas är högt i Israel, efter att landet anfölls och 1 200 dödades, så sjunker Israels anseende i världen.

– Även om den israeliska regeringen vinner taktiska militära segrar på fältet i Gaza så förlorar man informationskriget, såväl globalt som i Mellanöstern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.