Han gillar Joe Biden, men nu vill George Clooney ändå att han hoppar av valet. Foto: Rolf Vennenbernd

George Clooney uppmanar Joe Biden att hoppa av valet

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en röst har höjts mot Joe Biden och hans val att inte hoppa av som presidentkandidat inför höstens val.

Nu stämmer även skådespelaren George Clooney in.

”Vi kommer inte vinna i november med den här presidenten”, skriver han i ett brev i New York Times.

George Clooney ledde för mindre än en månad sedan en insamling till Joe Bidens kampanj. Då samlades 30 miljoner dollar in.

Nu vänder han helt och uppmanar Biden att istället dra sig ur.

USA-val 2024

”Den Joe Biden jag var med för tre veckor sedan på insamlingen var inte den Joe ”big F-ing deal” Biden från 2010. Han var samma man vi alla bevittnade i debatten”, skriver skådespelaren i ett öppet brev i New York Times.

Samtidigt visar Clooney uppskattning gentemot presidenten och vad han har gjort.

”Joe biden är en hjälte. Han räddade demokratin 2020. Nu måste han göra det igen år 2024” skriver skådespelaren.

Starkt ifrågasatt

George Clooney menar också att detta är inte bara hans egna åsikt, utan även den alla senatorer, kongressledamot och guvernörer han pratat med, delar.

Så sent som under onsdagen ifrågasatte Nancy Pelosi, före detta talman i USA:s representanthus, Bidens presidentkandidatur.

Natten mot torsdagen gick även demokraten Earl Blumenauer ut och sa att Biden inte bör vara Demokraternas presidentkandidat. Han blev då den nionde demokraten från representanthuset som öppet uttryckte missnöje.

Strax därefter gick även senatorn Peter Welch ut i Washington Post med en direkt uppmaning till Biden att dra sig ur. Han blir den första av Demokraternas senatorer att göra det offentligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Biden har tre möjliga vägar framåt, enligt USA-kännaren Andreas Utterström. Hör vilket scenario han tror mest på i videon. Foto: Saul Loeb/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet