Den georgiske oppositionsledaren Nika Melia släpptes fri under måndagen. Foto: TT

Georgisk oppositionsledare fri mot borgen

Publicerad

Den georgiske oppositionsledaren Nika Melia släpptes på måndagen ur fängelse efter det att borgen betalats av EU.

Georgiens politiska kris har pågått sedan parlamentsvalet den 31 oktober i fjol, som oppositionen hävdar präglades av valfusk.

När Melia, anklagad för uppvigling, greps i februari utlöste det massprotester och förre premiärministern Giorgi Gakharia avgick i protest mot beslutet om gripandet.

Måndagens frisläppande av Melia, ledare för Förenade nationella rörelsen (UNM), är del av en uppgörelse som tillkommit under EU-medling mellan det styrande partiet Georgisk dröm och oppositionen.

Enligt avtalet ska oppositionspartierna åter delta i parlamentets arbete, medan Georgisk dröm har lovat en rad reformer. Det styrande partiet har även lovat att lösa ”upplevt politiserade rättsfall”, genom exempelvis amnesti – vilket gäller i fallet Melia.

Bryssel erbjöd sig dock att betala borgen å Melias vägnar för att få honom frigiven innan amnestin godkändes.

UNM ville i april inte underteckna det EU-medlade avtalet, som skrevs under av det styrande partiet och de flesta oppositionspartier, förrän Melia hade släppts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer