Snart kan personer som stödjer hbtq-rörelsen komma att hamna i fängelse. Arkivbild. Foto: Emily Leshner

Ghana nära lag mot hbtq+ – personer kan fängslas över tio år

Publicerad

Ghanas parlament har antagit ett lagförslag mot hbtq+ som skulle kunna fängsla människor i mer än 10 år.

Lagförslaget som presenterades för parlamentet för tre år sedan kriminaliserar både hbtq-personer och människor som stödjer rörelsen. Lagstiftaren Sam George uttrycker att han kände sig lättad när förslaget antogs.

– En börda har tagits från mig, sa han inför reportrar enligt AP.

Lagförslaget har skickats till presidentens bord för att undertecknas.

Bryter mot landets tidigare inställning

Ett internationellt fördömande har väckts kring parlamentets agerande. Ghana har i allmän mening ansetts vara mer framåt i utvecklingen kring mänskliga rättigheter än flera andra afrikanska länder.

En koalition av människorättsaktivister säger att lagförslaget kränker grundläggande mänskliga rättigheter.

– Det syftar till att kränka bland annat rätten till värdighet, yttrandefrihet, föreningsfrihet, frihet att delta i processioner, akademisk frihet, jämlikhet och icke-diskriminering, säger gruppen i ett uttalande.

Rådfrågade religiösa ledare

Främjare av förslaget försvarar det och säger att det syftar till att ge skydd för barn och människor som är offer för övergrepp.

De som föreslog lagförslaget säger att man rådfrågade inflytelserika religiösa ledare när de utarbetade det. Bland dem som stöder det är Ghanas kristna råd, Ghanas katolska biskopskonferens och landets främsta imam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.