Bild från en presskonferens med åkalagre Audrey Strauss i samband med att Ghislaine Maxwell greps i juli 2020. På fotot syns Jeffrey Epstein tillsammans med Maxwell.

Ghislaine Maxwell åtalas för trafficking i Epstein-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska societetskvinnan Ghislaine Maxwell misstänks för flera brott med koppling till pedofilhärvan kring den döde miljardären Jeffrey Epstein. Nu åtalas hon även för att ha spelat en aktiv roll i syfte att Epstein skulle kunna begå övergrepp mot en då 14-årig flicka.

I juli förra året greps 59-åriga Ghislaine Maxwell i ett hus i New Hampshire utanför New York. Hon hade då varit eftersökt av polisen i flera månader misstänkt för att ha hjälpt miljardären Jeffrey Epstein – som Maxwell stod nära – att komma i kontakt med minderåriga flickor som han sedan ska ha begått sexuella övergrepp mot. Hon har sedan dess åtalats på sex punkter för brott med koppling till Epstein.

Nu åtalas hon även för att ha aktivt ha deltagit i att manipulera en då 14-årig flicka till att ha sex med Epstein, rapporterar The New York Times. Denna åtalspunkt går längre än de tidigare och gör för första gången gällande att Maxwell ska ha gjort sig skyldig till trafficking. Enligt handlingar från domstolen ska hon eller personer i hennes närhet bland annat ha betalat flickan pengar i samband med ett flertal övergrepp som begicks i Epsteins hus i Palm Beach i Florida mellan 2001 och 2004. Maxwell ska tillsammans med Epstein även ha förmått flickan att i sin tur rekrytera fler unga brottsoffer till Epstein.

Hittades död i cellen

Epstein greps av polis i juli 2019 och åtalades kort därpå för sexuella övergrepp mot tiotals unga flickor mellan 2002 och 2005. Han dömdes för liknande brott redan 2008. Straffet stannade dock den gången vid 18 månaders fängelse efter en uppgörelse med åklagaren, en dom som i efterhand fått hård kritik för att ha varit alltför mild.

I augusti 2019 begick Epstein självmord i sin cell på Manhattan.

Ghislaine Maxwell har sedan tidigare nekat till brott. Rättegången mot henne kan som tidigast inledas i juli i år. Vid en fällande dom riskerar hon fängelse i 35 år bara för de utsprungliga anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.