Gifthot mot läkemedels- och mediebolag i Japan

Publicerad

Japanska läkemedelsbolag, ett livsmedelsbolag och en av landets största tidningar har tagit emot hotbrev som i flera fall har innehållit den dödliga substansen kaliumcyanid.

Totalt nio brev har kommit till polisens kännedom och utreds som utpressning. Samtliga innehåller vitt pulver och hittills har man kunnat slå fast att det i flera av fallen rör sig om kaliumcyanid, rapporterar etermediebolaget NHK.

Den drabbade tidningen Mainichi Shimbun skriver på sin engelskspråkiga sajt att ett brev till dem levererades på fredagsmorgonen.

Kräver hundratusentals kronor

Utöver pulvret har det medföljt lappar där avsändaren hotar att sprida falska läkemedelsprodukter med kaliumcyanid på den japanska marknaden – om denne inte får motsvarande ungefär 280 000 kronor utbetalat i kryptovaluta.

På flera av breven har det skrivits att avsändaren är Shoko Asahara, ledaren för domedagssekten Aum Shinrikyo som genomförde bland annat saringasattacken i Tokyos tunnelbana år 1995 då minst tolv personer dödades. Han avrättades i juli förra året.

Misstänks ha skickats av samma person

Samtliga brev poststämplades i Tokyo på torsdagen. Polisen utgår ifrån att alla har skickats av samma person.

Flera av läkemedelsbolagen uppger att de fick brev med liknande hot i januari förra året, vilket polisen utreder en koppling till.

Läkemedelsbolagen finns i storstäderna Tokyo och Osaka, livsmedelsbolaget i Sapporo i norra Japan och Mainichi Shimbuns tidningshus ligger i Tokyo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer