Giftig kinesisk tandkräm i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Det giftiga ämnet dietylenglykol, som påträffats i hostmedicin i Panama och orsakat många dödsfall där, har upptäckts i tandkräm som delats ut på spanska sjukhus.

EU-kommissionen varnade i dag för att den kinesiska tandkrämen Tri Leaf Spearmint innehåller ämnet, som kan orsaka njur- och leverskador och i större doser neurologiska skador.

Dagens larm är det senaste i en rad om farliga kinesiska varor. På förra årets ”svarta lista” från EU:s pro- duktsäkerhetsbyrån Rapex var 48 pro- cent av varorna importerade från Kina.

Dystra siffror

När det gäller mat är siffrorna lika dystra. Bara i Sverige fick Livsmedelsverket 138 varningar om hälsofarlig mat från Kina under årets första fem månader, till exempel mat som innehåller förbjudna färgämnen, antibiotika, konserveringsmedel eller bekämpningsmedel. Motsvarande siffra för i fjol var 88.

Första i Europa

Tandkrämen på spanska sjukhus är den första produkten med det giftiga ämnet som upptäckts i Europa. Amerikanska och kanadensiska myndigheter har tidigare förbjudit ett 30-tal kinesisktillverkade tandkrämer.

Svenska myndighetsexperter känner inte till om ämnet kan finnas i tandkrämer som säljs i Sverige.

Förfalskningar

Tandkrämen i spanska sjukhus sätter också fokus på det andra stora problemet som europeiska politiker försöker få bukt med när det gäller produkter från Kina: förfalskningar. Dietylenglykolet upptäcktes i samband med att Tri Leaf Spearmint analyserades som ett led i en spansk polisutredning om plagiat av tandkrämen Colgate.

Förra året skrev Kina och EU på ett avtal om att samarbeta för att få bort farliga eller förfalskade produkter från Kina från världsmarknaden.

I maj dömdes chefen för Kinas livsmedels- och läkemedelsverk till döden för att ha tagit emot mutor från företag mot att han sett mellan fingrarna med att de bröt mot vissa säkerhetsregler. Straffet anses vara en signal från regeringen i Peking om att de vill stoppa företag som svärtar ner kinesiska varors rykten på världsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.