Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Larven till Ekprocessionspinnare skapar stora hälsoproblem i delar av Europa på grund av dess giftiga hår. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Giftiga larver plågar norra Europa

Uppdaterad
Publicerad

Nedstängda badbassänger, restauranger, parker och motorvägar. Larver med giftigt hår har plågat stora delar av Tyskland, skriver tidningen The Guardian.

Den håriga ekprocessionsspinnaren – namngiven efter de karavaner larverna bildar när de vandrar mellan ekar – har tidigare varit ovanlig i Tyskland. Men efter en mild vår och en hittills torr, varm sommar har förekomsten exploderat.

Larverna, som kan ha upp till 700 000 hårstrån vardera, avger mikroskopiska sylvassa hårstrån som vid kontakt med människor kan tränga in i hud och slemhinnor och framkalla inflammationer. Giftet i håren kan kvarstå i flera år efter att larven har förpuppats.

Så har de drabbats

Flera tyska delstater har den senaste tiden fått ta till drastiska åtgärder med stängningar och helikoptrar som sprutat bekämpningsmedel. Delar av motorvägen nära Hamburg stängdes av under tre nätter i maj för att ge brandmän utrymme att hantera drabbade träd. I staden Münster i västra Tyskland har sex personer tvingats till ögonoperationer för att få bort larvhåren, och i Mülheim har nio barn vårdats för utslag och andningsproblem.

– Det är fruktansvärt överallt. Det hade varit bra om det kunde regna, så att åtminstone alla hår på löv och i luften kunde spolas bort, säger en handläggare i kommunen Issum till The Guardian.

Vanliga symtom

Enligt svenska Läkemedelsverket är rodnad, svullnad och blåsor några av symtomen. Angripna tyskar ska även ha drabbats av astmaattacker och feberyra.

Även i Belgien har ekprocessionsspinnaren ställt till med problem. I Sverige finns inga observerade ekprocessionsspinnarlarver, däremot finns systerlarven tallprocessionsspinnaren, med samma sorts giftiga hår, i en mindre omfattning på södra Gotland och norra Öland. Fjärilar av sorten ekprocessionsspinnare förekommer däremot tillfälligt i Sverige, men är inte giftg och reproducerar sig inte här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer