Rättsmedicinska experter, från Bosniska kommissionen för försvunna, gräver fram kroppar ur massgraven. Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

Gigantisk massgrav grävs upp i Bosnien

Publicerad

Det dröjde 20 år – men nu har hundratals döda kroppar grävts upp ur ”Dödens fält” i Bosnien, i den 5.000 kvadratmeter stora massgraven.

Serbiska styrkor dödade och begravde hundratals bosniaker och kroater i gruvanläggningen i Tomašica i norra Bosnien under kriget i forna Jugoslavien.

Men det skulle ta två decennier sedan brotten begicks för att gräva upp den sanning som världen vetat om i 20 år. Hittills har 700 människokroppar grävts fram från det tio meter djupa och 5.000 kvadratmeter stora massgravsområdet.

Några avrättades på plats

De flesta offren dödades i sina hemstäder och blev sedan förda till massgraven i Tomasica. Kriminaltekniker har dock hittat ammunition i graven, vilket tyder på att några blev avrättade på plats. Offren ska identifieras med hjälp av DNA-prover från anhöriga.

Suad Zeric överlevde de serbiska koncentrationslägren, men det gjorde inte alla hans anhöriga.

– Jag söker mina fyra morbröder. En av dem har hittats och jag hoppas de hittar de andra också, säger han, där han står och ser på när kropparna grävs fram.

– Tack och lov att berget äntligen avslöjar sanningen!

Runt 9 000 personer saknas fortfarande från kriget i forna Jugoslavien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Massgraven i Tomašica

Mer i ämnet