Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gisslan har släppts och en maskerad man gripits efter gisslansituationen i nederländska Ede. Foto: PERSBUREAU HEITINK

Gisslandrama i Nederländerna över – man gripen

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer togs som gisslan på ett nöjesställe i den nederländska orten Ede, natten mot lördag.

Vid lunchtid bekräftar polisen att gisslansituationen är över. Bilder från platsen visar hur en maskerad man förs bort i handfängsel.

Polisen fick larm om händelsen vid 06-tiden på lördagsmorgonen. Under förmiddagen släpptes tre personer och vid 12.30-tiden släpptes ytterligare en person och den misstänkta gärningspersonen överlämnar sig.

Nöjesstället består av en kafédel och en nattklubb och besökarna är främst unga. Under fredagskvällen hölls en konsert i lokalen.

De Telegraaf skriver att den misstänkta personen ska ha kommit dit vid stängningstid med vapen och sprängmedel. Enligt ägaren till utestället ska det vara lokalens anställda som tagits som gisslan, rapporterar tidningen.

Ede ligger i centrala Nederländerna, sydöst om huvudstaden Amsterdam. Foto: SVT/Mapcreator

Under polisinsatsen spärrades hela stadskärnan av, 150 bostäder evakuerades och tåg stoppades.

Det finns enligt nederländsk polis i nuläget inga misstankar om terrormotiv, och polisen har inte gått ut med uppgifter om andra möjliga motiv bakom händelsen.

Insatsstyrka och räddningstjänst på plats vid nöjeslokalen i nederländska Ede. Foto: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.