Gisslandramat i Beslan: En kronologi

Publicerad

Onsdag 1 september 2004: 8.20 (svensk tid): Ett okänt antal beväpnade män och kvinnor uppges ha trängt in i skola nr 1 i Beslan i Nordossetien och tagit elever, skolpersonal och föräldrar till skolbarnen som gisslan.

9.49: Terroristerna meddelar att skolan är minerad och kommer att sprängas vid eventuella stormningsförsök. Senare konstateras att ett 50-tal personer har lyckats fly i samband med ockupationen.

14.01: Gisslantagarna hotar döda 50 barn för var och en av dem själva som dödas. Antalet tillfångatagna anges till 132. Under kvällen och natten samlas stora skaror av anhöriga utanför säkerhetsstyrkornas avspärrningar.

Torsdag 2 september:
8.15: President Vladimir Putin ställer in en planerad resa till Turkiet och meddelar senare att ”det viktigaste är att skydda gisslans liv”. Gisslan anges nu till totalt 354 personer.

12.18: Säkerhetstjänsten säger att ”det finns inga andra alternativ än att förhandla”. Terroristerna lovas fri lejd om de släpper gisslan, men avvisar erbjudandet liksom förslag om att frivilliga vuxna ska ersätta barnen.

15.17: 26 personer – huvudsakligen kvinnor med småbarn – släpps fria sedan Ingusjiens ex-president Ruslan Ausjev förhandlat med gisslantagarna.

22.37: Två kraftiga explosioner hörs. Terroristerna säger sig befara en stormning. Krisledningen uppger att terroristerna sagt nej till att föra in mat och vatten till gisslan.

Fredag 3 september:
9.46: Terroristerna kräver självständighet för Tjetjenien. Tidigare frisläppta säger att gisslan består av upp till 1 500 personer.

11.08: Kraftig skottlossning bryter ut och två explosioner hörs i samband med att ett fordon körs fram för att hämta upp dödsoffer.

11.21: Flera personer flyr från skolan under beskjutning. Krisledningen meddelar att ryska trupper tvingats agera på grund av skottlossningen.

12.00: Ryska soldater tar sig in i skolan, vars tak delvis har rasat samman.

12.24: Itar-Tass uppger att över 300 personer har förts till sjukhus. Strider och skottlossning fortsätter, trots att säkerhetsstyrkorna säger sig ha kontroll över skolan. Flera gisslantagare lyckas fly och jagas på olika håll runt Beslan.

15.05: Interfax rapporterar om ”dussintals” döda i skolan. En ITV-reporter talar om ”minst 100 kroppar”. Ryska myndigheter bekräftar att gisslandramat krävt dödsoffer bland barnen.

16.15: Minst tio av ockupanterna har blivit ihjälskjutna, skriver Interfax. Men flera terrorister är kvar på skolan och skjuter därinifrån.

17.25: Oklara uppgifter om att några barn fortfarande hålls som gisslan, trots att de flesta nu har befriats i stormningen.

17.40: Rysk företrädare säger att av 20 dödade terrorister visade sig tio komma från arabländer.

18:30: Uppgifter om nya explosioner i skolan, men ingen närmare förklaring.

20.20: Tre terrorister sägs ha gripits levande.

20.45: Operationen sägs officiellt vara över. Dock fortsätter man att söka efter ett fåtal terrorister som lyckats undkomma.

22.30: Hälsomyndigheterna i Nordossetien säger att över 200 har mist livet. Uppgifter om skadade varierar mellan 550 och 700.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer