Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomma sängar i Jerusalem symboliserar israeliska gisslan som Hamas tagit. Enligt experten Lars-Johan Åge finns det anledning att vara kritisk till Hamas gisslanvideo, där tre kvinnor hörs kritisera Benjamin Netanyahu. Foto: EPA/AFP

Expert om Hamas gisslanvideo: ”Säger inte sina egna ord”

Uppdaterad
Publicerad

Hamas gisslanvideo, där tre kvinnor hörs kritisera Benjamin Netanyahu, väckte stor uppmärksamhet under måndagen. Men enligt Lars-Johan Åge finns det anledning att vara kritisk till klippet.

– De säger inte sina egna ord, säger experten på gisslanförhandlingar.

I en video som Hamas publicerade under måndagen kan tre kvinnor, som terrororganisationen påstår vara israeliska gisslan, höras kritisera Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Enligt kvinnorna i klippet har han ”misslyckats med att säkerställa deras frigivning” och ”inte kunnat förebygga Hamas attack” den 7 oktober, skriver Times of Israel.

Krig mellan Israel och Hamas

Sannolikt riktiga gisslan

– Man kan lita på, med all sannolikhet, att de här människorna som träder fram är gisslan, säger Lars-Johan Åge, som är expert på förhandlingar och som bland annat har arbetat med FBI:s gisslanförhandlare.

Varken videons äkthet eller sammanhanget som den är filmad i har under måndag kväll kunnat bestämmas av en oberoende aktör. Enligt Reuters fördömer Netanyahu videon, som han kallar för ”grym psykologisk propaganda”.

Kan föreligga hot

I videon uppger kvinnorna att de ”önskar bli utbytta mot palestinska fångar från israeliska sidan”. Det är en fråga som tidigare har varit central för terrororganisationen Hamas och som kan peka mot att kvinnorna talar under hot.

– Det de säger är inte deras egna ord. Det kan man nog vara ganska säker på, säger säger Lars-Johan Åge.

Varför publicerar inte SVT videon på gisslan?

SVT har valt att inte publicera den video som Hamas har släppt på gisslan med anledning av att vi inte kan säkerställa dess äkthet eller att gisslans uttalanden inte skett under hot eller påtryckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet