Foto: TT

Gitarristen i AC/DC Malcolm Young har dött

Uppdaterad
Publicerad

Malcolm Young har avlidit, det skriver ikoniska bandet AC/DC på sin hemsida. Rocklegenden blev 64 år gammal.

Malcolm Young var gitarrist i bandet AC/DC mellan 1973 – 2014. Han var en av de som var med och skapade det legendariska rockbandet tillsammans med sin lillebror Angus Young. På sin hemsida skriver AC/DC:

”Det är med den djupaste hjärtesorgen vi meddelar att Malcolm Young har gått bort. Med enormt engagemang och dedikation var han en av de drivande i bandet. Som gitarrist, låtskrivare och visionär var han en perfektionist och en unik man”.

”Som hans bror är det svårt att uttrycka i ord vad han betydde för mig genom livet, vårt band var unikt och mycket speciellt. Han lämnar efter sig ett enormt arv som kommer att leva vidare för alltid. Malcolm, bra jobbat”.

Led av demens

Malcolm Young föddes 1953 i Glasgow, Skottland. Tio år senare flyttade han till Australien där han bosatte sig i Sydney med delar av familjen.

Malcolm Young var kompgitarristen i bandet som ofta hamnade i skuggan av sin bror. Han ansågs dock alltid vara en mycket skicklig gitarrist, och en av bandets drivkrafter. Han skapade flera av bandets låtar tillsammans med Angus Young.

Sedan 2014 drog sig Young tillbaka från rampljuset och musiken till följd av sjukdom, senare kom beskedet att det visade sig vara demens. Hans brorson Stevie Young tog då över Malcom Youngs plats i bandet.

Young och de andra medlemmarna i AC/DC valdes 2003 in i The Rock Hall of Fame.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.