Giulio Andreotti död

Uppdaterad
Publicerad

Förre italienske premiärministern Giulio Andreotti har avlidit.

Det rapporterar bland andra italienska tv-kanalen Rai.

Giulio Andreotti, född 1919, var premiärminister sju gånger och är en av de mest framträdande politikerna i italiensk politik efter andra världskriget.

Andreotti hade ledande poster i det numera upplösta kristdemokratiska partiet (DC) som dominerade italiensk politik i närmare femtio år. 

När han stod på höjden av sin karriär räknades han som en av Italiens mäktigaste män. Han kallades allmänt ”den gamle räven”. Han satt med i 33 av Italiens 54 regeringar under sin aktiva tid som politiker.

Politiskt underbarn
Han ansågs som en mönsterstudent och ett politiskt underbarn och lyckades under krigets slut – trots medarbetarskap i en fascistisk tidskrift – vinna förtroende i kristdemokratiska kretsar och inom katolska kyrkan. Han lär samtidigt ha varit medarbetare i fascisttidskriften och medarbetare i en underjordisk kristdemokratisk tidning.

Andreotti var parlamentsledamot ända sedan 1945. År 1991 blev han senator på livstid.

Han var med och skapade Italiens nya konstitution efter andra världskriget. På 70- och 80-talet motarbetade han planer på en så kallad ”historisk kompromiss” mellan kristdemokrater och kommunister.

Omedgörlighet
Han fick skulden för omedgörlighet när hans politiska rival Aldo Moro – som ansågs vara för den historiska kompromissen – kindappades av Röda brigaderna 1978. Andreotti var premiärminister och vägrade förhandla. Moro hittades död efter två månaders fångenskap.

Den gåta han tar med sig i graven är hans samröre med maffian. Upprepade gånger höjdes sådana anklagelser. Eftersom han hade parlamentarisk immunitet måste parlamentet rösta för upphävande av immuniteten för att han skulle kunna ställas inför rätta.

Först vid den 29:e (!) omröstningen hävdes hans immunitet och han ställdes inför rätta första gången 1993.

Giulio Andreotti anklagades för att ha utbytt en så kallad ”hederskyss” med en maffiaboss och han åtalades vid maffiarättegången, ”århundradets rättegång”, i Palermo på Sicilien i mitten av 1990-talet.

24 års fängelse
Han hävdade att han inte gjort något fel och frikändes av Italiens högsta domstol.

Den första rättegången gällde mordet på en undersökande journalist. Han dömdes i andra instans verkligen till 24 års fängelse men frikändes slutligen i tredje instansen i brist på bevis.

Giulio Andreotti lades in på sjukhus i fjol på grund av hjärtproblem som orsakats av infektion i luftvägarna.

– Jag anklagas för allting utom de puniska krigen, eftersom jag var för ung då, ska ha varit ett av hans slagfärdiga uttalanden.

De puniska krigen utspelades på 200- och 100-talen f Kr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer