Tysklands förbundskansler Angela Merkel, WHO, som leds av generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, och Microsoftgrundaren Bill Gates är några av de som är delaktiga i ett samarbete som ska påskynda läkemedel och vaccin mot covid-19. Foto: Maja Hitij/Salvatore di Nolfi/Omer Messinger/TT

Globala ledare och WHO lanserar initiativ för att påskynda läkemedel och vaccin mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO har presenterat ett initiativ för att påskynda läkemedel, tester och vaccin mot covid-19. Även Microsoftgrundaren Bill Gates och hans hustru Melinda Gates medverkar i initiativet.

Frankrikes president Emmanuel Macron, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen samt Tysklands förbundskansler Angela Merkel var bland de ledare som deltog i en 90 minuters videokonferens på fredagen för att meddela planen.

Världshälsoorganisationen WHO sa att samarbetet ska påskynda utvecklingen av ”säkert, effektivt läkemedel, tester och vacciner för att förebygga, diagnostisera och behandla covid-19, lungsjukdomen orsakad av det nya coronaviruset.”

Coronapandemin

– Vi försöker förkorta tiden till ett vaccin. Vi investerar mer pengar och ökar personal, sa Frankrikes president Macron och fortsatte:

– Jag hoppas att även USA och Kina deltar.

USA uteblev

Någon representant för USA:s statsledning medverkade inte på den globala videkonferensen som sändes på webben, där ledare från Europa, Afrika, Asien, Centralamerika och Mellanöstern avlöste varandra. Även representanter för läkemedelsbranschen deltog i videokonferensen, som hade tekniska problem.

Även Microsoftgrundaren Bill Gates och Melinda Gates deltar i initiativet med att påskynda läkemedel och vaccin mot covid-19 som de vill ska kunna distribueras till hela världen.

– Vi har en skyldighet att få ut det jämställt, sa Melinda Gates.

EU-kommissionen

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är det ett globalt mål att i början av maj ha samlat in drygt åtta miljarder euro för att finansiera kampen mot sjukdomen.

– Det här är bara ett första steg, mer kommer att behövas i framtiden, sa hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet