”Det är positivt att det som tidigare var problematiskt, hur man skulle kunna skydda haven och etablera marina skyddade områden, är löst. Där ser det ljust ut, där har man blivit eniga om att det är viktigt”, säger Frida Bengtsson, forskare på Stockholm Resilience Center. Men några knäckfrågor återstår innan avtalet är i hamn. Foto: Caleb Jones/AP/TT

Globalt havsavtal strandat – FN-förhandlingar avbrutna

Uppdaterad
Publicerad

Ansträngningarna att anta ett globalt havsskyddsavtal har misslyckats. Efter tuffa, intensiva förhandlingar har man avbrutit utan en överenskommelse. Det är nu upp till FN:s generalförsamling att besluta vad som sker härnäst.

– Man har nästan kommit i mål, så det har varit en stor framgång, säger Frida Bengtsson på Stockholm Resilience Center.

Under de senaste dygnen och veckorna har det pågått intensiva FN-förhandlingar om ett juridiskt bindande avtal för att skydda livet i jordens djupaste hav, ett ekosystem som omfattar nästan hälften av jordens yta.

Men inte heller denna gång lyckades världens länder enas om ett avtal för att skydda havens miljö och den biologiska mångfalden.

– Även om vi har gjort utmärkta framsteg behöver vi ytterligare lite mer tid för att ta oss över mållinjen, säger konferensens ordförande Rena Lee.

Flera tidigare förhandlingar

I nära två decennier har man talat om att skydda de fria haven från plundring och föroreningar. Och förhandlingarna har egentligen förts under närmare 15 år, med fyra tidigare formella sessioner. Den senaste förhandlingen strandade i mars i år.

Många hade hoppats att den pågående, femte sessionen, som inleddes i New York den 15 augusti, skulle bli den sista och resultera i en sluttext om hur livet i havsdjupen på internationellt vatten ska skyddas och förvaltas på ett hållbart sätt.

Bland annat Sveriges delegationsledare Niklas Kebbon och Frida Bengtsson, forskare på Stockholm Resilience Center, som följt diskussionen sedan 2004, har tidigare sagt att de ser ljust på möjligheterna att få till ett avtal.

”Finns momentum”

Natten mot lördagen, svensk tid, avbröts dock förhandlingarna. Det är nu upp till FN:s generalförsamling att besluta om och när den ska återupptas.

– Man har nästan kommit i mål, så det har varit en stor framgång i den här förhandlingsrundan. Så här långt har man inte kommit tidigare, säger Frida Bengtsson till SVT Nyheter.

Enligt Bengtsson är förhoppningarna att man ska återuppta förhandlingarna senare i år eller i början av nästa år, och då komma i mål med de sista bitarna.

– Det finns ett momentum att få det här avtalet på plats. Det är några bitar kvar som man måste förhandla om, och det är såklart tråkigt att man inte klarade att få alla bitar på plats men det är viktigt att avtalet vi får är ett bra och starkt avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.