En åker besprutas med växtbekämpningsmedel som innehåller glyfosat. Arkivbild. Foto: Seth Perlman/TT/AP

Glyfosat åter på EU:s dagordning

Publicerad

Det var i slutet av november förra året som växtbekämpningsmedlet glyfosat fick förlängt tillstånd i EU för fem år till. Beslutet var kontroversiellt och nu vill EU-parlamentet se över förfarandet som ledde fram till beslutet.

Frågan om användning av glyfosat inom EU ser ut att bli en långdragen historia. Bara några veckor efter att EU:s medlemsländer gett grönt ljus för ett fortsatt användande av glyfosat vill nu EU-parlamentet inrätta en specialkommitté med 30 ledamöter.

Kommittén ska ha som uppgift att värdera godkännandeprocessen, potentiella brister i den vetenskapliga bedömningen, EU-kommissionens roll i förnyelsen av glyfosatgodkännandet, möjliga intressekonflikter och om de ansvariga EU-myndigheterna har tillräckliga resurser för att utföra sina uppdrag.

SVT:s utsände i Bryssel, Christoffer Wendick, har följt frågan och berättar att bakgrunden är att expertisen är delad i frågan om hur farligt glyfosat är.

Världshälsoorganisationens (WHO) cancerenhet IARC har bedömt att glyfosat sannolikt kan orsaka cancer. Men EU:s egen livsmedelsmyndighet EFSA och kemikaliemyndigheten ECHA har kommit fram till att det inte går att bevisa ett sådant samband.

– Det här är också orsaken till att ämnet är så kontroversiellt, men de är också för att preparatet, enligt många, är väldigt effektivt och att det inte finns något bra alternativ på marknaden, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.