Biljätten General Motors har presenterat hundratals nya bilmodeller, ofta med pompa och ståt, under sin 101-åriga historia. På fredagen hände något annorlunda. Den här gången visade GM upp en ny modell av själva företaget, på en presskonferens på huvudkontoret i Detroit.
Nybildningen heter General Motors Company, och kommer till omkring 60 procent att ägas av USA:s regering. Övriga ägare är kanadensiska myndigheter, en facklig pensions- och sjukförsäkringsfond, och personer med obligationer i det gamla GM.
Blödande företag
Ombildningen är resultatet av den rekonstruktion under konkursskydd som inleddes i början av juni. GM hade då länge varit ett blödande företag. Skulderna uppgick till nästan 173 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 1.360 miljarder kronor.
I söndags godkändes rekonstruktionsplanen av en konkursdomstol. Grundtanken är att alla ”goda tillgångar” förs till det nya företaget. Ekonomiskt tyngande delar finns kvar i det gamla företaget, som enligt New York Times fått namnet Motors Liquidation Company. Detta kommer fortfarande att vara underställt konkursdomstolen.
”Nya GM” blir ett mindre företag än den tidigare jätten – med färre fabriker, färre anställda och färre bilmärken.
Ett tydligt budskap till omvärlden är att nu, om inte förr, ska GM lyssna på bilköparna och hänga med i de trender som påverkar marknaden.
”'Business as usual' är förbi på GM. I dag startar en ny era för General Motors och alla som har koppling till bolaget”, sade Fritz Henderson, som sitter kvar på vd-stolen, enligt ett pressmeddelande.
Påverkar inte Saab
Alla dotterbolag utanför USA har överförts till det nya företaget, även de som är på väg att säljas till helt nya ägare.
-Vi är en del i nya GM tills vi säljs, säger Saab Automobiles informationschef Eric Geers till TT.
I praktiken påverkas inte Saab av bildandet av ett nytt GM. Förhandlingarna pågår mellan GM och Koenigsegg Group, som skrivit ett preliminärt avtal om att köpa Saab.
-Det handlar bland annat om serviceavtal. Hur vi ska samarbeta med GM i framtiden med tanke på att vi har så mycket gemensamt, säger Eric Geers.
TT