Den misstänkte seriemördare Joseph James DeAngelo (till höger), ökänd som ”Golden State-mördaren” erkände samtliga mord i en domstolsförhandling i Sakramento i den amerikanska delstaten Kalifornien. Foto: Rich Pedroncelli/AP

”Golden State-mördaren” erkänner samtliga brott

Publicerad

Den före detta polismannen som misstänkts för en rad mord och våldtäkter i den amerikanska delstaten Kalifornien erkände på måndagen samtliga brott som han anklagats för.

Den nu 74-årige Joseph James DeAngelo, ökänd som ”Golden State-mördaren”, erkände sig skyldig till samtliga 13 mord som utfördes på 1970- och 80-talen, varav många var bestialiska. Han erkände dessutom flera våldtäkter, inbrott och andra brott som han anklagats för.

I en uppgörelse inför domstolsförhandlingen kommer DeAngelo att dömas till livstids fängelse utan rätt till frigivning. Den skyldige slipper därmed hotet om dödsstraff, medan de många anhöriga till offren och andra inblandade slipper gå igenom en lång rättsprocess, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Straffet formaliseras i en ny domstolsförhandling i augusti. Då kommer offer och anhöriga att få ge sina vittnesmål

Greps efter 40 år

Domstolsförhandlingen på måndagen hölls i en balsal i Sacramento State University, då social distansering under coronapandemin omöjliggjorde en förhandling i en domstolslokal.

DeAngelo var åtalad för 13 mord. Med skrovlig röst och iklädd orange fängelseuniform svarade han ja på frågan om han var skyldig till det första som togs upp i domstol.

Han greps 2018 efter 40 års polisarbete. Genombrottet kom då dna-bevisning lades upp på dna-orienterade släktforskarsajter i syfte att få en träff, men fallets uppklarande fick också draghjälp av en bok och en tv-dokumentär om fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer