Joseph James DeAngelo förs in i rättsalen i Sacramento county torsdagen den 20 augusti 2020. Foto: TT

Golden state-mördarens exfru bryter tystnaden

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen faller domen mot den tidigare polismannen Joseph DeAngelo som misstänks för en rad brutala mord och våldtäkter under 1970- och 80-talen. Nu uttalar sig DeAngols exhustru för första gången om brotten.

”Jag kommer aldrig att bli densamma”, skriver hon i ett yttrande till domstolen.

Joseph James DeAngelo, också känd som Golden state-mördaren, har erkänt samtliga 13 mord han stod anklagad för och har dessutom förklarat sig vara skyldig till ytterligare flera fall av inbrott och våldtäkter som begicks under 1970- och 80-talen.

Enligt en uppgörelse med domstolen kommer han att dömas till livstids fängelse utan rätt till frigivning. Han slipper därmed risken att dömas till döden medan brottsoffren samtidigt slipper genomleva en potentiellt jobbig rättsprocess.

Första uttalandet

I samband med att domen formaliseras under fredagen har DeAngelos exhustru Sharon Huddle skickat in ett yttrande till domstolen. Det är första gången hon uttalar sig om den tidigare makens brott.

Hon skriver bland annat att de haft en ”förödande effekt” på hennes liv.

”Jag lever varje dag med vetskapen om att han attackerade och allvarligt skadade hundratal människor och mördade 13 oskyldiga personer som var älskade och har varit saknade i 40 år eller mer”, skriver Huddle, rapporterar CNN.

”Litade på honom”

Hon nämner aldrig exmaken vid namn utan refererar konsekvent till honom som ”den åtalade”. Huddle, som gifte sig med DeAngelo 1973 beskriver också hur hon har förlorat förmågan att lita på människor.

”Jag litade på den åtalade när han sa att han var tvungen att arbeta, när han sa att han gick på fasanjakt, eller när han sa att han skulle besöka sina föräldrar. När jag inte var i närheten litade jag på att han gjorde det han sa att han gjorde”, skriver hon bland annat.

DeAngelos brott pågick under flera år på flera olika platser i delstaten Kalifornien. Han har genom åren gått under en rad olika olika öknamn, exempelvis ”Visalia Ransacker”, ”East Area Rapist”, ”Diamond Knot Killer” och ”Original Night Stalker”.

FAKTA: Golde state-mysteriet

Golden State-mördaren (”Golden State Killer”) är ett relativt nytt samlingsnamn för en grym serie brott som satte skräck i Kalifornien från mitten av 1970-talet och ungefär tio år framåt.

Det handlade i första hand om en lång rad inbrott, där gärningsmannen efter något år övergick till att även våldta, tortera och mörda människor i de drabbade bostäderna.

Dåden skedde på flera platser i Kalifornien. Till en början utreddes de lokalt, utan att polisen såg mönstren. Därmed har den skyldige tidigare gått under olika öknamn, exempelvis ”Visalia Ransacker”, ”East Area Rapist”, ”Diamond Knot Killer” och ”Original Night Stalker”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.