Google: Mejl är inte privata

Uppdaterad
Publicerad

Den som skickar e-post till eller från Gmail kan inte förvänta sig att mejlen är privata. Det säger Google i ett uttalande till en amerikansk domstol, skriver brittiska tidningen The Guardian.

– Nu har Google till slut medgivit att de inte respekterar integritet, säger John Simpson från konsumentorganisationen Consumer Watchdog, som upptäckt uttalandet, till The Guardian.

I inlagan till den amerikanska domstolen försöker Google avvärja en grupptalan mot företaget, där man anklagas för att bryta mot avlyssningslagar, när man analyserar mejl för att kunna anpassa annonser till användarna.

Somliga av klaganden använder själva Gmail. I det fallet avvisar företaget anlagelserna och hänvisar bland annat till att dessa gått med på användaravtalen som tillåter Google att ”i förväg visa, granska, flagga, filtrera” deras mejl.

Gäller även andra användare

Det man nu reagerar på är det faktum att Google hävdar att även personer som använder andra tjänster än Gmail inte kan förvänta sig att deras mejl är privat.

Google citerar i detta fall ett uttalande från högsta domstolen från 1979 som säger att ”en person kan inte ha en berättigad förväntning på sekretess i information han frivilligt lämnar över till en tredje part” och hävdar därmed att alla e-postanvändare får förvänta sig att få sin mejl läst då posten går via den tredje parten – Google.

”Förväntar mig inte att brevbäraren läser”

– Att skicka ett e-postmeddelande är som att ge ett brev till postkontoret. Jag förväntar mig att posten ska leverera brevet till adressen skrivet på kuvertet. Jag förväntar mig inte brevbäraren ska öppna mitt brev och läsa det, säger John Simpson.

Google hävdar i sin inlaga att stämningen är ett försök att kriminalisera ”normala affärsmetoder”.

Avslöjandet kommer när Google redan är under stark press för sin roll i USA:s säkerhetstjänst NSA:s övervakning av internettrafik.

Artikeln i går har uppdateras med ett förtydligande och byggts ut då stämningen gäller både e-post som skickas till och från Gmail.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer