Google under EU:s konkurrenslupp

Uppdaterad
Publicerad

Sökmotorjätten Googles anklagas för att utnyttja sitt järngrepp om sökmarknaden för att skjuta konkurrenter i sank. EU inleder därför en konkurrensutredning och Google riskerar miljardböter.

Flera internetföretag har vänt sig till EU-kommissionen med hårda anklagelser mot branschdominerande Google. Anklagelserna handlar om att Google missbrukat dess dominerande ställning, och nu har konkurrenterna fått gehör för sina klagomål.

EU-kommissionen har bestämt sig för att inleda en konkurrensutredning mot Google och flera liknande utredningar har slutat med enorma skadestånd, något ägaren till en av anmälarna är väl bekant med. Mjukvaruföretaget Microsoft som äger Ciao tvingades betala cirka 16 miljarder kronor efter en liknande dust med EU-kommissionen.

Google, som i dag tillhandahåller mer än två tredjedelar av alla webbsökningar, ska enligt anmälarna bland annat ge sina egna tjänster orättvisa fördelar vid sökningar, samtidigt som konkurrenter och icke betalande hamnar långt ned på söklistan.

Bland anmälarna finns, förutom Ciao, även brittiska Foundem och franska ejustice.fr. Ciao anklagar också Google för att stänga ute rivaler med krav på att kunder endast får göra affärer exklusivt med Google.

TT

Fakta: EU-kommissionens konkurrensutredningar

* EU-kommissionen kan bötfälla företag på upp till tio procent av deras totala omsättning om de bryter mot EU:s regler.

* Förutom Microsoft har även datajätten Intel fått böta mångmiljardbelopp efter att ha utnyttjat sin dominerande ställning på olämpligt sätt.

* Utredningen förväntas ta flera månader, men innebär inte nödvändigtvis juridiska konsekvenser för Google.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.