Foto: AFP photo/Red Bull Content Pool/Stefan Aufschnaiter

Hoppade fallskärm från 39.000 meter

Uppdaterad
Publicerad

”Jag ville bara överleva”, sade österrikaren Felix Baumgartner efter hoppet där han föll fritt i fem minuter i nästan 1.200 kilometer i timmen.

Från ett minimalt trappsteg på den kapsel som fört honom upp i stratosfären kastade sig Felix Baumgartner ut – 39.000 meter ovanför jordens yta.

Nere på marken följdes det dödsföraktande hoppet av markpersonalen, men också av Baumgartners mamma, pappa och flickvän som omväxlande jublade och grät medan Baumgartner rusade mot planeten i en fruktansvärd hastighet.

Felix Baumgartner störtade i fem minuters fritt fall mot jorden i en hastighet av 1.100 km i timmen. Under några minuters var det helt tyst innan markpersonalen återigen fick kontakt med honom och applåder utbröt vid markkontrollen. Sedan fälldes fallskärmen ut och nya jubelrop bröt ut.

Tio minuter efter att han lämnat kapseln landade han säkert på marken.

– När jag stod där vid toppen av världen tänkte jag inte på att slå rekord. Det enda man vill är att komma ner levande. Man vill inte dö framför alla som tittar, sade Baumgartner vid en presskonferens efter landningen.

Med sitt dödsföraktande hopp lyckades Felix Baumgartner slå rekorden om världens högsta bemannade ballongfärd och världens högsta, respektive snabbaste fria fall. Det är också nu officiellt bekräftat att han bröt ljudvallen. Baumgartner är därmed den förste som brutit ljudvallen vid ett frihopp.  Däremot tycks han inte ha slagit världsrekordet för världens längsta fria fall.

Riskerna med hoppet var betydande. Minsta reva i Baumgartners dräkt kunde ha fått hans blod att börja koka. Temperaturer på minus 68 grader kunde ha fått allvarliga följder om dräkten fallerat. Österrikaren har tränat inför sitt hopp i fem års tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.