Secret Service påstås ha raderat SMS från Donald Trump telefon i samband med utredningen av stormningen av Capitolium. Foto: TT

Granskare: Trumps livvakter raderade sms

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspoliser till USA:s dåvarande president Donald Trump uppges ha raderat sms som skickades och mottogs runt den 6 januari i fjol, då Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden Capitolium.

Men Secret Service tillbakavisar påståendet.

Meddelanden från den 5 och 6 januari 2021 ska ha raderats när stormningen började utredas. Det uppger tillsynsmyndigheten för inrikes säkerhet (OIG), rapporterar amerikanska medier.

OIG ville ta del av meddelandena i sin utredning av stormningen, men då byttes säkerhetspolisernas mobiltelefoner ut och meddelanden försvann, enligt OIG. Säkerhetspersonal ska också ha blivit tillsagda att de inte fick ge dokument till tillsynsmyndigheten, utan att dessa först hade granskats av advokater på departementet för inrikes säkerhet.

”Den granskningen ledde till att det dröjde flera veckor innan OIG kunde få tillgång till handlingar och skapade osäkerhet kring om dokumenten hade tagits fram,” skriver tillsynsmannen Joseph Cuffari i ett brev till ledamöterna i kongressens utskott för inrikes säkerhet.

”Stämmer inte”

Påståendena tillbakavisas av Secret Service, som ansvarar för presidentens livvaktsskydd.

”Antydningen att Secret Service uppsåtligen skulle ha raderat textmeddelanden efter att de begärts ut stämmer inte. Faktum är att Secret Service har samarbetat med OIG till fullo, i alla avseenden – oavsett om det har gällt intervjuer, dokument, e-postmeddelanden eller sms,” skriver talespersonen Anthony Guglielmi i en kommentar till AP.

Han säger att information gick förlorad när Secret Service i januari 2021 började byta ut sina system, men att det var en planerad åtgärd som hade påbörjats innan OIG begärde ut informationen. Inga av de meddelanden som OIG efterfrågat ska heller ha gått förlorade, enligt Guglielmi.

Väcker frågor

Att sms har försvunnit kommer dock säkerligen att väcka nya frågor hos det särskilda utredningsutskott i representanthuset som utreder stormningen och försöker ta reda på om expresident Donald Trump kan hållas ansvarig för att ha utlöst upploppet. Bland annat har det framkommit i de öppna förhör med personer runt Trump som just nu pågår att presidenten visste på förhand att folkmassan var beväpnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.