President Donald Trump kommer att hålla sitt årliga State of the Union-tal i natt, svensk tid. Foto: AP/Susan Walsh

Gränsmur och Nordkorea förväntas bli ämnen i nattens Trumptal

Uppdaterad
Publicerad

Muren mot Mexiko och det stundande toppmötet i Nordkorea väntas bli några av president Trumps teman i nattens årliga tal till nationen.

För att få hålla sitt State of the Union-tal tvingades presidenten vika sig för oppositionens krav att öppna de myndigheter som varit stängda i fem veckor. Han kommer att behöva visa styrka i en kongress som präglas av allt större konfrontation och hårdnande motsättningar, sedan demokraterna stärkt sin ställning efter mellanårsvalet.

– Presidenten kommer att mana till samarbete och ett slut på konfrontationerna, sa Vita husets rådgivare Kellyanne Conway inför journalister på måndagen. Hon nämnde också att president Trump kommer att lyfta den amerikanska ekonomins uppgång, och andra framsteg.

Oppositionen talar om ”kaos”

Men oppositionsledaren i senaten, Charles E. Schumer, kallade situationen i Vita huset för ”kaos”.

– Jag undrar hur många förfalskningar och påhittade fakta som kommer att dyka upp i presidentens tal, sa Schumer i ett tal i senaten på måndagen.

Muren fortsatt i fokus

Innehållsmässigt i talet tyder inget på att president Trump har ändrat sin uppfattning om den omtvistade gränsmuren mot Mexiko. Demokraterna har blockerat finansieringen och presidenten har avfärdat oppositionens förslag till stärkt gränssäkerhet.

Nyligen upprepade Trump sitt hot om att utlysa undantagstillstånd för att få fram pengar till en mur.

Gäster förstärker budskapet

Bland de gäster som traditionsenligt bjuds in till det årliga presidenttalet, State of the Union, återfinns anhöriga till Gerald och Sharon David från Nevada. Enligt Vita husets pressutskick mördades de i sitt hem av en migrant som olagligt tagit sig över gränsen till USA.

Trump förväntas upprepa sitt budskap om att brottslingar tar sig in till USA och att åtgärder krävs för att stoppa invandringen.

Nya inrikespolitiska initiativ

Presidenten förväntas även tala om aborter och aids- och narkotikabekämpningen.

Bland Trumps gäster finns en mamma som missbrukat opiater men nu är ute på andra sidan, en agent som är specialiserad på trafficking samt personer som överlevde masskjutningen i en synagoga i Pittsburgh i oktober – vilket tyder på att Trump kan komma att lansera initiativ för att stärka rättsväsendet.

Nordkorea ett tema

I den utrikespolitiska delen kommer sannolikt det stundande toppmötet i Nordkorea att nämnas.

Det spekuleras om Trump tänker offentliggöra sitt andra toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – trots att en FN-rapport häromdagen visade att Nordkorea inte nedrustar utan snarare skyddar sina kärnvapen.

I januari varje år brukar USA:s president hålla ett tal kallat ”State of the Union” i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten. Den diplomatiska kåren bjuds också in för att höra anförandet på plats. Vicepresidenten och talmannen brukar sitta snett bakom presidenten under talet.

Enligt artikel II i USA:s grundlag ska presidenten ”vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder (...)”.

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913. Undantag har skett – den senaste som lämnade en skriftlig rapport var demokraten Jimmy Carter, 1981. Och republikanen Ronald Reagan sköt 1986 upp sitt anförande i en vecka med anledning av rymdfärjan Challengers explosion.

Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer