Foto: Scanpix

Gräs, dödsstraff och gayrättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Legalisering av marijuana, förbud för enkönade äktenskap och avskaffandet av dödsstraffet – det är några av de hetaste frågorna som delstaterna röstar om i veckan.

Samtidigt som det amerikanska folket lägger sin röst ipresident- och kongressvalet den 6 november, röstar man även i lokala val.Sammanlagt handlar det om 176 frågor utspridda över 38 delstater

Här är några av de mest brännande frågorna.

Förbud mot enkönade äktenskap

Tidigare i år har enkönade äktenskap legaliserats i bådeMaryland och Washington. Nu kämpar dock flera grupper för att besluten skarivas upp. Något som delstaternas invånare ska rösta om på valdagen. 

Samtidigt kan Maine i nordöstra USA bli den första delstatatt legalisera enkönade äktenskap via en folkomröstning. 

I Minnesota däremot, finns ett förslag om att ett förbud motenkönade äktenskap ska skrivas in i delstatens konstitution. 

Enligt de opinionsundersökningar som finns i dagslägetverkar det dock som att pro-gay-rörelserna i alla dessa delstater kommer att gåsegrande ur striden.

Legalisering av marijuana

Efter ett bakslag i Kalifornien 2010 (proposition19) hoppas marijuana-förespråkarna i höst på lokala val i tre delstater:Colorado, Oregon och Washington

Redan i dag är marijuana för medicinskt bruk godkänt iungefär var tredje delstat i USA, men nu handlar det i princip om att godkännaatt marijuana säljas fritt till “vem som helst över 21 år”, för att användas i rekreationssyfte(“recreational use”).

Delstaterna ska även kunna beskatta försäljningen och en del av pengarna ska till exempel skickas tillbaka till skolsystemet.

I både Colorado och Washington har ja-sidan medvind, medanopinionsläget i Oregon tyder på att förslaget kommer att röstas ner.

Men även om försäljning och innehav av mindre mängdermarijuana legaliseras i delstaterna är det fortfarande oklart hur federalamyndigheter kommer att reagera. 

När Kalifornien röstade om proposition 19 var DEA(myndigheten som ansvarar för “kriget mot drogerna”) tydliga med att federaladroglagar även i fortsättningen skulle stå över delstatens.

Inskränka rätten till abort

I Florida kommer väljarna att kunna rösta för eller emot ettförslag som förbjuder skattemedel att gå till aborter, förutom då kvinnans livär i direkt fara. 

En rad kristna organisationer så väl som den republikanskesenatorn Marco Rubio står bakom förslaget. Motståndarsidan har dock samlat intio gånger mer pengar än ja-sidan.

Avliva dödsstraffet

I Kalifornien kommer invånarna att ges möjlighet attavskaffa dödsstraffet. Det hårdaste straffet kommer istället att vara livstidsfängelse utan chans till benådning. 

Ett straff som också kommer att gälla de fångar som i dagväntar på avrättning i någon av delstatens fängelser. 

I dag sitter 725 fångar i Kalifornien på “death row” ochsenast någon avrättades i delstaten var 2006.

ID-kort med foto obligatoriskt för att rösta 

Delar av årets valrörelse har handlat om de nya val-id-lagarsom drabbat många amerikaner och sedan mellanårsvalet 2010 har försöken att inskränka rösträtten ökat dramatiskt.

I Minnesota kommer id-kort med foto inte vara obligatoriskt för attrösta i år, men det kan bli det i framtiden. 

Ett lagförslag som om det röstas igenom skulle göra en sådanid-handling obligatorisk är på bordet, och kan komma attskrivas in i delstatens konstitution. 

En av grupperna som förespråkar den nya lagen stödjer ocksålagförslaget om förbud för enkönade äktenskap.

  • Allalagar som delstaterna röstar om den 6 november kan man läsa om på ballotpedia.org.
  • Efter valet kommer resultaten från alla lokala omröstningar att samlas här.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.