Foto: SVT

Gräsrotsprojekt stoppar könsstympning i Senegal

Uppdaterad
Publicerad

Sedan länge har många flickor i Afrika könsstympats av tradition, men efter en mångårig utbildningsinsats i Senegal kan ingreppet komma att vara helt utrotat i landet nästa år.

Traditionen att utsätta flickor för könsstympning för att på så vis öka deras chanser till att bli bortgifta är sedan länge utbredd i Afrika. Men i det västafrikanska landet Senegal blir ingreppet alltmer ovanligt, och traditionen ser ut att försvinna helt nästa år.

Utbildning viktig

En stor del av förklaringen till att den tidigare djupt rotade traditionen nu håller på att försvinna utgörs av amerikanska Molly Melching, som i 40 års tid via sin organisation Tosta utfört ett effektivt gräsrotsarbete i afrikanska bysamhällen.

Och enligt Melching består det främsta vapnet i kampen mot könsstympning av utbildning i mänskliga rättigheter.

– Människor kommer inte att sluta bara för att man har antagit en lag, tyvärr. Det förändrar inte djupt befästa normer.

Mänskliga rättigheter avgörande

I ett treårigt utbildningsprogram via organisationen lär sig senegalesiska bybor att läsa, skriva och räkna. De utbildas dessutom i mänskliga rättigheter, vilket enligt Molly Melching varit avgörande för utvecklingen.

– Vi har lärt oss att om man inte tar de mänskliga rättigheterna först, så kan man inte lösa de här problemen. Grunden som läggs när man lär sig vad mänskliga rättigheter innebär är så kraftfull. Och när vi började utbilda människor i dessa rättigheter såg vi saker jag aldrig sett under de åtta år utbildningsprogrammet pågått.

Ingrepp utrotat nästa år

Molly Melching framgångsrecept handlar om att få byborna att förstå att könsstympning inte ska eller bör accepteras av någon kvinna, utan i själva verket bara handlar handlar om en gammal skadlig tradition, som inte heller förespråkas i Koranen.

Och projektet har gett resultat. Enligt Molly Melching kommer ingreppet att vara helt utrotat i Senegal nästa år.

–  Man ser verkligen en djup förändring. Dessutom ser man kvinnor som går vidare, kvinnor som ingen lyssnade på tidigare, som inte hade en röst, men som har det nu. Och det är en fantastisk känsla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.