Arkivbild från en demonstration i Indien för högre straff mot våldtäktsgärningsmän. Foto: Bikas Das/TT

Gravid 10-åring nekas abort – föräldrarna plågas av pressen

Uppdaterad
Publicerad

Det har uppstått en mediestorm kring en indisk flicka som har blivit gravid efter en våldtäkt, och nekad abort då graviditeten är för långt gången. Föräldrarna tampas nu med ihärdiga journalister och folk som ifrågasätter varför de inte upptäckt varken utnyttjandet eller graviditeten tidigare.

Efter att ha blivit våldtagen upprepade gånger har flickan som bara är 10 år blivit gravid. Flera läkare anser att det är för riskfyllt att ta bort fostret då hon redan är i vecka 32, vilket lett till domstolens beslut att neka abort.

– Vi har sett många fall av tonårsgraviditeter som involverar 14- till 15-åringar, men det här är det första fallet någonsin jag har sett av en 10-åring, säger Mahavir Singh på Chandigarhs juridiska myndighet till BBC.

Våltagen av släkting

Flickan, som kommer från norra Chandigarh i Indien, ska vid flera tillfällen ha blivit våldtagen av en man som är kusin till hennes mamma. Mannen sitter nu anhållen och inväntar rättegång, uppger BBC.

LÄS MER: Ny brutal gängvåldtäkt i Indien väcker vrede

Graviditeten upptäckes för tre veckor sedan, när flickan klagade på att hon hade ont i underlivet och fick besöka en läkare. Enligt domstolsfall är det vanligt att barngraviditeter upptäcks sent eftersom barnen själva inte är medvetna om sitt tillstånd.

Upptäcktes för sent för abort

Enligt indisk lag tillåts inte aborter om graviditeten har nått 20 veckor, om inte en läkare kan intyga att moderns liv är i fara. De senaste åren har dock flera fall som tagits upp i domstol, där många innefattar våldtäkt, handlat om att få avsluta graviditeten efter 20 veckor. 

Läkarna säger att flickan mår bra förutom lite blodbrist. Enligt föräldrarna förstår deras dotter inte riktigt vilken situation hon befinner sig i, men efter att både polis, socialarbetare och rådgivare har besökt dem tror de att hon börjar förstå vad det handlar om.

Plågas av pressen

Familjen brottas nu inte bara med oron över sin dotters liv och hennes psykiska hälsa, utan även med det medieuppbåd som händelsen lett till. Enligt källor till BBC har journalister bevakat utanför och trängt sig på i familjens hem. Föräldrarna har också blivit anklagade från flera håll för att de inte upptäckt att deras dotter har blivit sexuellt utnyttjad.

LÄS MER: Detta gäller vid abort i Sverige

– När jag träffade flickans pappa, sa han till mig att hans största problem var pressen. Han sa att det fanns journalister utanför hemmet hela tiden och att hans integritet blev kränkt, sa Neil Roberts, ordförande för den indiska barnvårdsorganisationen Child welfare committee, till BBC.

Födseln är beräknad till mitten av september, och det blivande barnet ska tas om hand av Child welfare committee, tills dess att det kan adopteras bort, då föräldrarna inte vill ha något med det blivande barnet att göra.

LÄS MER: Osäkra aborter – en helt onödig epidemi

Barnövergrepp i Indien

  • Var 155:e minut blir ett barn under 16 år våldtaget. Var 13:e timme blir ett barn under 10 år våldtaget.
  • Över 10.000 barn blev våldtagna i Indien 2015.
  • 240 miljoner kvinnor i Indien gifte sig innan de fyllde 18 år.
  • Enligt en undersökning på regeringsnivå uppgav 53,22 procent av barnen att de blivit utsatta för sexuella övergrepp.
  • 50 procent av gärningsmännen känner barnen, är någon de litar på eller någon som tar hand om dem.

Källa: BBC (Indiska regeringen, Unicef)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.