Gravid kvinna dömd till döden för att hon är kristen

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Sudan har dömt en 27-årig kvinna till hängning för att ha lämnat islam och gift med en kristen man.

Meriam Yehya Ibrahim fick ta emot domen i ett förvar hon hålls i tillsammans med sin 20-månader gamla son. Eftersom hon är gravid i åttonde månaden ska straffet inte utdömas förrän om två år. Domen förkunnades efter att hon vägrat avsäga sig sin tro.

– Du fick tre dagar på dig att tänka om men du vägrar återvända till Islam. Jag dömer dig till döden med hängning, ska domaren ha sagt enligt lokala medier, uppger BBC.

”Skrämmande och motbjudande”

Kvinnan dömdes även till 100 piskrapp för äktenskapsbrott eftersom hennes giftermål med en kristen man inte är giltigt under islamisk lag. Vid domstolen i Khartoum ska demonstraner ha samlats – både de som var emot straffet och de som stödde det.

– Jag är kristen och har aldrig avsagt mig tro, uppges Meriam Yehya Ibrahim ha sagt inför domen.

Amnesty International har reagerat och kallar domen ”skrämmande och motbjudande”.

Får inte gifta sig med man av annan tro

Enligt organsiationen har hon uppfostrats som ortodox kristen av sin mor eftersom hennes muslimske pappa var frånvarande under hennes barndom. I Sudan, liksom i många andra muslimska länder, får muslimska kvinnor inte gifta sig med en man av en annan tro. Enligt sudansk lag måste barn ha samma tro som sin far.

Västerländska ambassader och människorättsgrupper har uppmanat Sudan att respektera den gravida kvinnans rätt att själv välja religion.

– Äktenskapsbrott och ”avfall” (att lämna Islam) är handlingar som inte ens ska anses vara kriminella. Det är emot internationell rätt, säger Manar Idriss, Amnesty International.

Meriam Yehya Ibrahims advokater planerar att överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer