Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Greenpeace-aktivister har tagit sig upp på Europabyggnaden där EU-ledarna ska mötas i eftermiddag. Foto: Christoffer Wendick/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Greenpeace-protest vid Europahuset inför toppmöte om klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Greenpeace genomförde på torsdagen en protest vid Europeiska rådet i Bryssel. Aktivister klättrade upp på byggnaden, tände bengaler och satte upp vepor som visade byggnaden i lågor. Statsminister Stefan Löfven (S) tvingades flytta sitt möte som skulle hållits i byggnaden, rapporterar SVT:s Europakorrespondent.

– Mitt i EU-kvarteren, i huset där EU-toppmötet ska hållas i dag och EU-ledarna ska mötas, har Greenpeace gjort en aktion. De har klättrat upp på fasaderna och hängt upp vepor. Det ser ut som att det är själva Europahuset som står i lågor, sade Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent, vid 11-tiden.

”Klimatnödläge” stod det på veporna som hängts upp på Europabyggnaden, där Europeiska rådets toppmöten hålls.

Stefan Löfven skulle inför EU-toppmötet om klimatet ha haft ett möte med Nederländerna och Österrike inne i Europahuset, men det flyttades då byggnaden var under ”lockdown” under protesten.

Strax innan klockan 12 meddelades att toppmöteslokalen var säkrad och åter öppen.'

– Jag talade med säkerhetspersonalen kring EU-byggnaden efteråt. Det man reagerar på är hur människorna bakom protesten lyckats ta sig upp på byggnaden. Det visar sig att det räcker med en stege för att ta sig till delar av fasaden som man sedan kan klättra upp för, säger Christoffer Wendick.

Men att det har hänt menar Christoffer Wendick kommer att väcka en hel del frågor bland säkerhetspersonalen i EU-kvarteret.

– Den här händelsen kommer säkert att ge ett eko framöver i diskussionerna kring säkerheten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer