Gyllene gryning-sympatisörer firar efter förra årets val. Foto: Scanpix

Grekisk politiker vill ”göra tvål” av invandrare

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar i nazistiska Gyllene gryning pratar om att de är ”redo att öppna ugnarna” i ny dokumentär.

Det grekiska parlamentspartiet Gyllene gryning har stärkts i spåren av landets raserade ekonomi. Samtidigt som de själva vill tona ner sin högerextremism och pratar om sig själva som grekiska nationalister visar en ny dokumentärfilm bland annat hur en kandidat till parlamentet gör grova rasistiska uttalanden medan han kampanjar.

Dokumentären visades på brittiska Channel 4 i går och man får bland annat se hur en kandidat medan han delar ut flygblad ber människor som han anser ser utländska ut att dra åt helvete och skrikandes fråga en man hur han ens vågar titta på dem.

”Vi är redo att öppna ugnarna”

I en senare scen sitter kandidaten med vänner och diskuterar politik framför kameran och pratar då om att invandrare är undermänniskor, parasiter som äter deras mat och andas deras grekiska luft för att sedan ge sig in i en räcka nazistiska referenser. Bland annat att de är  ”redo att öppna ugnarna” och att de ”ska göra tvål” av invandrare och ”lampor av deras skinn”. 

Dokumentären är gjord av filmstudenten, Konstantinos Georgousis,  som följde partimedlemmar i Gyllen gryning förra sommaren. Han skriver på Channel4.com att han var förskräckt över att de här medlemmarna var stolta över att uttrycka sina extrema åsikter medan de kampanjade och chockad över hur fientliga de var och hur de behandlade invandrare de mötte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer