EU-kommissionär Ylva Johansson uppger att hon gått med på att finansiera insatser för ensamkommande ungdomar från lägret. Foto: Francois Lenoir/AFP/TT, Reuters

Grekiska flyktinglägret Moria i lågor

Uppdaterad
Publicerad

En brand i Greklands största flyktingläger Moria på ön Lesbos har tvingat de omkring 12 000 flyktingar och migranter som bor där att lämna platsen. Enligt räddningstjänsten rör det sig om bränder i och runt lägret, och nyhetsbyrån AFP:s utsända fotograf säger att nästan hela lägret står i lågor.

”Hela lägret brinner. Allting brinner. Människor flyr. Deras hem i Moria är borta”, skriver organisationen Stand by Me Lesvos.

Enligt grekiska nyhetsbyrån ANA startade branden efter ett upplopp av asylsökande som isolerats sedan de testats positivt för coronaviruset, eller haft nära kontakt med någon smittad. Men nyhetsbyrån AP rapporterar att de isolerade befinner sig utanför lägret på en plats som inte har påverkats av branden.

35 av de boende ska ha testats positivt för viruset. Än så länge finns inga rapporter om skadade i branden.

”Svår situation”

Omkring 12 000 personer bor i och omkring lägret. Enligt en radiointervju med Stratos Kytelis, borgmästaren för öns största stad Mytilene, vaktar polisen ”fler än 12 000 migranter på en motorväg”.

– Det är en svår situation för att några av dem som är ute är positiva för coronaviruset, säger han.

Det har ännu inte kommit uppgifter om branden anlagts, men enligt brandmän och polis som AP talat med har brandmännen ”mött motstånd” från några av de boende på lägret.

Brunnit ned till grunden

SVT:s korrespondent Erika Bjerström säger att människor har flytt okontrollerat ur lägret.

– De har flytt upp i bergen, de försöker ta sig till omkringliggande byar och de går längs motorvägar där polisen nu försöker samla ihop människor, säger hon. 

Eva Andersson som driver hjälporganisationen 2 helping hands och kom hem från Lesbos förra veckan säger att hon har fått uppgifter om att de som lämnat lägret har spridit sig överallt.

– Det är en jättekatastrof. Moria har brunnit till grunden så det ser inte ut som att det finns något att rädda. Då talar vi också om alla de här människornas papper och id-handlingar.

400 barn och tonåringar kan transporteras

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har kallat till ett krismöte under morgonen med bland andra polisen och armén.

EU-kommissionären Ylva Johansson skriver på Twitter att hon redan har gått med på att finansiera boende och transport till det grekiska fastlandet för de 400 ensamkommande barnen och tonåringarna som bodde i lägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.