Grekiskt lokalval med dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Med ett nyval till parlamentet i potten röstade Grekland på söndagen fram nya regionala och kommunala ledare.

Lokalvalen blev plötsligt extra intressanta sedan premiärminister Giorgos Papandreou hotat med upplösa parlamentet och utlysa nyval om inte hans socialdemokratiska Pasok fick starkt stöd av väljarna.

Grekiska massmedier har spekulerat i att Papandreou önskade ett totalresultat som är åtminstone fyra procentenheter bättre än konservativa rivalen Ny demokratis.

Hotet om nyval togs dock inte emot med glädje.

-Jag kommer att rösta mot regeringen även om jag röstade för Pasok i fjol. Det spelar ingen roll om det innebär nyval. Det här var utpressning riktad mot Pasok-väljare och det gillar jag inte, sade exempelvis advokaten Christos Nikoltsopoulos när han röstade utanför Aten.

”Nyval en katastrof”

Inte heller ekonomerna gillar tanken på nyval.

-Att hålla val vore en katastrof. Det vore oacceptabelt för Greklands långivare, sade analytikern Ilias Nikolakopoulos.

Papandreou har under året drivit igenom en lång rad impopulära sparåtgärder med anledning av Greklands djupa ekonomiska kris, som närapå hotat föra landet till konkurs.

I opinionsmätningarna har ändå hans socialdemokratiska Pasok haft en klar ledning över motståndarna.

TT

Grekisk politik

Efter militärjuntans fall 1974 har grekisk politik fullständigt dominerats av två partier: socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny demokrati.

Parlamentsvalet 2009 ledde till en överraskande förlust för den dåvarande Ny demokrati-regeringen sedan partiet bara fått 33,5 procent av rösterna mot 43,9 för Pasok.

Sedan dess har båda partierna kraftigt tappat stöd i opinionsmätningarna på grund av den ekonomiska krisen.

I parlamentet finns även tre mindre partier: Kommunistpartiet, högerpopulistiska Laos och vänsterpartiet Syriza.

Årets lokalval gäller bland annat Greklands 13 regioner samt prefekturer, stadsfullmäktige och kommuner.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.